Wskazówki jak usmażyć steka

Do ulubionych
8513
8513
Do ulubionych
Wskazówki jak usmażyć steka
2021-01-04Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Smażenie

Przepisów dotyczących przygotowania steków jest bardzo wiele. Nie ma jednej jedynej uniwersalnej odpowiedzi jak usmażyć steka. Szczególnie, że steki różnią się od siebie grubością, rodzajem elementu, z którego pochodzą, poziomem marmurkowości, długością sezonowania czy wiekiem uboju bydła, z którego pochodzą. Ponadto każdy z nas ma inny gust i smak. Jedni z nas wolą proste rozwiązania i przyprawiają steka jedynie solą i pieprzem, pozostali z zamiłowaniem marynują mięso przez wiele godzin, aby nadać mu dodatkowy aromat.

To samo tyczy się stopni wysmażenia, które także mają kluczowy wpływ na efekt końcowy. W tym artykule chcielibyśmy przekazać trochę wiedzy ogólnej dotyczącej steków, przytoczyć ciekawostki, dać kilka wskazówek. Jak to mówią „take it or leave it”, ale może kiedyś coś Wam się przyda.

Podstawowe wskazówki

Wołowina jest mięsem, które potrafi świetnie współpracować, wystarczy znać kilka podstawowych trików, aby za każdym razem powodowała u nas błogi uśmiech satysfakcji po spożyciu.

  • Na początek przed przyrządzeniem i wrzuceniem steka na patelnię wyjmij mięso z lodówki i poczekaj około pół godziny, aż osiągnie ono temperaturę pokojową.
  • Możesz też osuszyć steka papierowym ręcznikiem, aby lepiej się przyrumienił podczas smażenia.
  • Zastanów się z jakiego sprzętu skorzystasz. Jeśli masz do dyspozycji patelnię grillową warto jej użyć. Dzięki rowkom w dnie takiej patelni wytapiający się podczas smażenia tłuszcz będzie miał gdzie spływać. Jeśli nie masz takiej patelni weź taką, która ma najgrubsze dno z dostępnych.
  • Unikaj przewracania steka widelcem, tutaj znowu ukłon w stronę naszego wyposażenia. Poszukaj w kuchni szczypiec i odłóż widelec, który może przebić powierzchnię steka podczas przewracania i doprowadzić do wycieku części aromatycznych soków. To samo może się zdarzyć w momencie, kiedy będziemy dociskać mięso do patelni. Zostaw je w spokoju i bacznie obserwuj.
  • Po usmażeniu i zdjęciu z patelni koniecznie odstaw steka na kilka minut, żeby odpoczął.
  • Przypraw porządnie mięso solą, Wołowina bardzo lubi tą przyprawę.
  • Krojąc steka na plasterki zadbaj o to, by cięcie odbywało się zawsze „w poprzek włókien”.

Marynować czy nie marynować oto jest pytanie

Często dostajemy pytanie jaki element wołowy najlepiej pasuje do marynaty, a jaki można od razu wrzucić na grilla. Tak naprawdę każdy element możemy zamarynować, jednak nie dla każdego jest to konieczny zabieg. Więc jeśli masz dodatkowe kilka godzin przed podaniem posiłku nic nie stoi na przeszkodzie, aby nadać swojemu stekowi dodatkowy „smaczek”.

Marynata zalecana jest dla twardszych elementów takich jak na przykład flank steak (baweta), tri tip, skirt steak, medaliony wołowe, teres major czy hanging teder. Można je przy pomocy marynaty odrobinę stenderyzować. Czas marynowania może trwać od 6 nawet do 24 godzin. Marynaty zmiękczające powinny zawierać kwaśne soki, idealnie nada się do tego sok z ananasa, który dodatkowo doda odrobinę słodyczy i aromatu. W tym celu można zastosować także ocet lub sok z cytryny. W naszym sklepie mięsnym online BBQ.PL można kupić najróżniejsze steki najwyższej jakości z elementów, których nie kupi się w Polsce nigdzie indziej. 

W przypadku elementów miękkich takich jak np. stek z antrykotu, stek z rostbefu lub T-bone nie musisz przejmować się dodatkowym czasem na marynowanie mięsa. Bez większych ceregieli dane elementy po osuszeniu i doprowadzaniu do pokojowej temperatury możesz wrzucić na patelnię i rozkoszować się ich smakiem zaledwie po kilku minutach, używając zaledwie soli i pieprzu.

Jeśli jednak chcesz nadać pełniejszego smaku z ziół i przypraw marynata szybko wniknie w strukturę tych steków i po ok 1,5h możesz smażyć swoje ukochane steki. Najdelikatniejsze są steki z polędwicy lub flat iron z łopatki i ich lepiej nie marynować, ponieważ marynata może zdominować i zagłuszyć smak mięsa.

Jak marynować steki wołowe?

  • Zawsze marynuj w lodówce, nigdy w temperaturze pokojowej.
  • Na każdy kilogram wołowiny przeznacz od ¼ do ½ filiżanki marynaty.
  • Marynuj steki w dopuszczonym do kontaktu z żywnością plastikowym woreczku lub w niewchodzącym w reakcję chemiczną z żywnością pojemniku ze szkła lub tworzywa sztucznego. Od czasu do czasu przewróć wołowinę, aby pozwolić na równomierne działanie marynaty.
  • Przed przystąpieniem do przyrządzania wyjmij steki z marynaty i osusz powierzchnię mięsa papierowym ręcznikiem usuwając jej nadmiar.
  • Jeśli marynata ma zostać użyta do podlewania mięsa lub jako sos, odlej jej część przed dodaniem wołowiny.
  • Marynatę, która miała kontakt z surowym mięsem, można wykorzystać do sosu po uprzednim doprowadzeniu jej do pełnego wrzenia i gotowaniu przez co najmniej jedną minutę.

Fan Facts

A teraz dla rozluźnienia kilka fan factsów o stekach i wołowinie:

  • Pierwszą z ciekawostek jest fakt, iż bydło pochodzi od bliskowschodnich Turów, były to duże stworzenia przypominające woły. Ostatnim turem była samica, która zmarła z przyczyn naturalnych w Polsce w 1627 roku.
  • Źródła podają, że słowo steak zostało wprowadzone do użytku dziennego już w połowie XV wieku w dialekcie środkowo-angielskim. W tłumaczeniu słowo stek oznacza „mięso na patyku”. Pierwotnie używano słowa „steik”.
  • Istnieje około 16 różnych steków (przynajmniej tych podstawowych).
  • W tym momencie na całym świecie jest blisko 800 zarejestrowanych ras bydła.
  • Jeśli chodzi o produkcję wołowiny, mielone mięso stanowi prawie 40% (różni się to w zależności od kraju).
  • W większości jest ono przeznaczane do hamburgerów.
  • Najlepsza restauracja na świecie, której można zjeść podobno najlepszego steka na świecie znajduje się w Buenos Aires. Don Julio bo tak właśnie nazywa się ta restauracja według krytyków serwuje najlepsze i niezapomniane steki.
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się