Pieczeń z udźca wołowego z ziołami

1.2K
DOCENISZ ZA

Prostotę i pełnię smaku pieczeni wołowej w klasycznym wydaniu.

Udziec wołowy, a właściwie jeden z jego elementów (sirloin tip) czyli mięsień z okolic krzyżowej oraz zrazowej górnej według europejskiego rozbioru, to idealna propozycja na domową, klasyczną pieczeń wołową. Danie będzie bardzo zdrowe i pożywne (nie zawiera bowiem zbyt dużo tłuszczu natomiast stanowi konkretną porcję łatwo przyswajalnego białka). Wypróbuj dzisiaj nasz przepis na pieczony udziec wołowy. 

Wbrew pozorom danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Wymaga trochę czasu i bardzo przydatny będzie termometr do mięsa żeby precyzyjnie kontrolować temperaturę i nie “przeciągnąć” (przesuszyć) mięsa. Pyszna, aromatyczna, ziołowa marynata oraz fantastyczny chrzanowo-szczypiorkowy sos to idealne połączenie klasycznych smaków, które na pewno ci się spodoba. 

Jeśli chcesz kupić elementy wołowe na pieczeń  >> przejdź do sklepu

Więcej ciekawych przepisów i artykułów wyszukasz w naszej bazie >> baza przepisów

Pieczeń z udźca wołowego z ziołami i sosem chrzanowo-szczypiorkowym

Najłatwiejszy na świecie przepis na udaną pieczeń wołową: wymieszaj natkę pietruszki, tymianek, olej, czosnek i czarny pieprz, zamarynuj i upiecz. Następnie podawaj z pysznym sosem chrzanowo-szczypiorkowym. Brzmi banalnie prosto i faktycznie jest to super prosty przepis. Ale zapewniamy, że prostota wykonania przekłada się bezpośrednio na bogactwo smaków i aromatów tej potrawy.
Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania 2 hrs

Użyty sprzęt

  • Forma do pieczenia
  • Termometr do mięsa do używania w piekarniku
  • Moździerz
  • Widelec do mięsa
  • Ostry nóż

Składniki

  • 1 udziec wołowy Sirloin Tip (800 gr do 1 kg)
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczki   suszonych liści tymianku rozgniecionych
  • 1 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczki siekanego czosnku
  • ½ łyżeczki czarny pieprz gruboziarnisty

Sos

  • 1 filiżanka śmietany
  • ½ filiżanki chrzanu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
  • łyżeczki mielonego białego pieprzu

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C.
    W moździerzu wymieszaj pietruszkę, tymianek, olej, czosnek i czarny pieprz. Tak przygotowaną marynatą natrzyj równomiernie udziec wołowy.
    Umieść pieczeń w piekarniku w płytkiej brytfannie, formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Wbij w mięso termometr do pieczenia tak, aby końcówka znajdowała się w środku najgrubszej części wołowiny. Nie dodawaj wody. Piecz w piekarniku w 160°C od 1 h 15 minut do 1 h 30 minut godziny dla poziomu wypieczenia medium rare.
    Wyjmij pieczeń z piekarnika, gdy termometr do mięsa wskaże 58°C. (Nie przepiecz bo mięso będzie suche).
    udziec wołowy na desce
  • W międzyczasie możesz przygotować dodatki. Wymieszaj w małej miseczce składniki sosu chrzanowo-szczypiorkowego. Nakryj go folią aluminiową i odstaw do lodówki.
    Przygotuj warzywa na parze jako drugi dodatek. Najlepiej sprawdzą się brokuły, których kolor ożywi wizualnie twoje danie. Będą też idealnie pasowały jeśli chodzi o smak.
  • Po zakończeniu pieczenia przenieś mięso na deskę do krojenia. Musi odpocząć jakieś 10 do 20 minut. Przykryj je folią aluminiową aby nie stygło. W środku mięsa gorące soki nadal pracują i temperatura będzie w dalszym stopniu rosła do ok 5°C aż mięso osiągnie 63°C (poziom wypieczenia medium rare).
    Po odpoczynku pokrój mięso na plastry i ułóż na talerzach. Dopraw solą do smaku. Podaj z sosem i brokułami.
    pieczeń z udźca wołowego na talerzu

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: Pamiętaj, aby kupić dobrej jakości wołowinę. Wołowina z młodego bydła, wysezonowana ma znacznie krótszy czas pieczenia niż wołowina ze starej, nie marmurkowej sztuki. 
 
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Kalorii: 390kcal
Typ kuchni: Europejska, Polska
Słowo kluczowe: Do pieczenia, Pieczeń, Udziec wołowy, Wołowina, Zdrowy posiłek

Czy udało Ci się przyrządzić do danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close