Goleń wołowa po tajsku ze świeżą sałatką

638
DOCENISZ ZA

Pyszne, rozpływające się w ustach mięso i lekki smak świeżych warzyw

Goleń wołowa to fantastyczny element pełny mięsnego smaku i zbawiennego dla naszego zdrowia kolagenu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu wymaga jednak trochę czasu. Uduszona będzie rozpływać się w ustach. Doskonale pasuje do warzyw korzennych i przypraw.

W tym przepisie mamy goleń wołową w formie steka ossobuco. Doskonale pasują do niej azjatyckie przyprawy i świeża sałatka. Polecamy na zdrowy, lekki i pełen aromatów obiad.

Jeśli chcesz kupić alternatywne steki wołowe  >> przejdź do sklepu

Więcej ciekawych przepisów i artykułów wyszukasz w naszej bazie >> baza przepisów

Goleń wołowa po tajsku ze świeżą sałatką

Połącz pełne smaki wolno gotowanej goleni wołowej ze świeżą i lekką sałatką w stylu tajskim, a uzyskasz efekt, który z pewnością cię zadowoli. Będzie smacznie, zdrowo i na pewno kolorowo na talerzu.
Porcja dla 4 osoby
Czas gotowania 3 hrs 45 mins

Użyty sprzęt

  • Głęboka nieprzywierająca patelnia z pokrywką
  • Mały rondelek
  • Ostry nóż

Składniki

  • 4 steki ossobuco cięte na ok 3 cm
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek   extra virgin
  • 4 filiżanki zredukowanego wywaru wołowego
  • filiżanki (ok. 120 ml) sosu rybnego
  • ¼ filiżanki   granulowanego cukru    
  • 3 łodygi trawy cytrynowej tylko biała część, drobno posiekana
  • ¼ filiżanki świeżo posiekanej kolendry
  • ¼ filiżanki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku

Sałatka ze świeżych warzyw:

  • 1 filiżanka cukru 
  • 1 filiżanka ocet winny ryżowy niesezonowany  
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 5 płatków cienko poszatkowanego świeżego imbiru
  • 2 kawałki trawy cytrynowej      cienko pokrojonej wzdłuż
  • 8 gałązek świeżej kolendry
  • 1 filiżanka cienko posiekanej świeżej marchewki 
  • 1 filiżanka cienko posiekanej czerwonej lub żółtej papryki   
  • 1 filiżanka pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
  • 8 filiżanek mieszanki zielonych warzyw mix sałat
  • ½ filiżanki przysmażonych szalotek opcjonalnie

Sposób przygotowania

  • Na głębokiej, nieprzywierającej patelni rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oliwy. Gdy będzie gorąca ułóż na niej 2 steki ossobuco i obsmaż po obu stronach. Zdejmij steki i odłóż je na bok, powtórz czynność dla kolejnych dwóch.
    Czyść patelnię. Nalej do niej bulion, sos rybny, dodaj cukier, trawę cytrynową, kolendrę, sos sojowy i czosnek. Doprowadź do zagotowania. W gotującym się wywarze umieść steki z goleni. Zredukuj ciepło i szczelnie zakryj pokrywką. Duś od 1 h 30 min do 2 h 15 min albo do momentu aż mięso będzie miękkie.
    4 plastry goleni wołowej
  • W międzyczasie przygotuj sałatkę. W małym rondelku przygotuj dresing: dodaj jedną filiżankę cukru, ocet winny ryżowy, sos rybny, imbir, trawę cytrynową i świeżą kolendrę. Na małym ogniu doprowadź do zagotowania. Następnie zdejmij z ognia, odcedź i ostudź. Przelej do dużej miski i dodaj do niej marchewkę i paprykę. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę lub do czasu podania.
  • Kiedy mięso już się udusi wyjmij je z patelni, oddziel od kości i pokrój. Umieść mięso w misce z sosem i warzywami i wymieszaj, dodaj pomidorki koktajlowe. Odcedź nadmiar sosu. Na talerzach rozłóż zieloną sałatę, a na jej powierzchni rozłóż mięso z pozostałymi warzywami. Jako dodatek możesz wykorzystać lekko przysmażoną szalotkę.

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: Goleń wołowa z młodego bydła i sezonowana będzie wymagała znacznie krótszej obróbki termicznej niż goleń ze starej krowy. Zwracaj uwagę jakiej jakości mięso kupujesz i stawiaj raczej na wołowinę z młodego bydła i sezonowaną.
 
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Kalorii: 610kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Azjatycka, Tajska
Słowo kluczowe: Do duszenia, Goleń wołowa, Wołowina, Wołowina sezonowana, Zdrowy posiłek

Czy udało Ci się przyrządzić do danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close