Słodko pikantne żebra wołowe w azjatyckim stylu

514
DOCENISZ ZA

Bardzo dużą kruchość i kleistość mięsa oraz bogactwo aromatów azjatyckich przypraw

Country style ribs to element bez kości wycinany według amerykańskiego rozbioru z tzw. chuckroll’a (połączenie mięśni karku i rozbratla wg europejskiej nomenklatury). To fantastyczny element do dań typu BBQ. Mocno przetłuszczony i poprzerastany dlatego trzeba go poddawać długiej obróbce termicznej, ale fantastyczny efekt smakowy będzie murowany. Słodko pikantne żebra wołowe w azjatyckim stylu są dowodem na to, że z pozoru z mało ciekawego elementu tuszy wołowej można wyczarować epickie danie.

Jeśli chcesz kupić elementy wołowe na pieczeń  >> przejdź do sklepu

Więcej ciekawych przepisów i artykułów wyszukasz w naszej bazie >> baza przepisów

Słodko pikantne żebra wołowe w azjatyckim stylu

Odkryj idealny balans słodyczy i pikantnego smaku w tym przepisie na azjatyckie żebra wołowe bez kości (country style ribs). Dodaj czosnku, imbiru i miodu i zabierz swoje kubki smakowe w daleką podróż do krainy orientalnych smaków.
Porcja dla 4 osoby
Czas gotowania 4 hrs 45 mins

Użyty sprzęt

  • Żeliwny rondel z pokrywką
  • Widelec do mięsa
  • Ostry nóż

Składniki

  • 600-800 g żeber wołowych bez kości Country Style Ribs   
  • 1 filiżanka  wina ryżowego
  • ½ filiżanki  sosu sweet chili z czosnkiem    
  • ½ filiżanki wody
  • ¼ filiżanki nektaru z agawy lub miodu
  • ¼ filiżanki brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka świeżego soku z limonki 
  • 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu     

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wymieszaj wino ryżowe, słodki sos czosnkowy chili, wodę, miód lub nektar z agawy, brązowy cukier i imbir w rondlu żeliwnym na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie przełóż żeberka wołowe do rondla i poczekaj aż wywar zacznie wrzeć. Wtedy zredukuj ciepło i szczelnie przykryj rondel pokrywką. Umieść rondel w piekarniku rozgrzanym do 160°C i piecz od 1h 45min do 2 godzin lub do momentu, aż wołowina będzie miękka.
    wołowina na desce i rondel
  • Po upieczeniu wyjmij rondel z piekarnika, a następnie wyjmij wołowinę i odłóż ją z boku na desce starając się utrzymać ją w cieple (nakryj folią aluminiową). Tłuszcz, który się wytopił podczas pieczenia zbierz łyżką i przełóż go do małej miseczki. Pozostały w rondlu płyn doprowadź do wrzenia i gotuj od 12 do 15 minut aż sos zredukuje się o połowę. Dodaj sok z limonki i sos sojowy. Umieść wołowinę z powrotem w rondlu w gotującym się sosie. Gotuj tak przez około 1 – 2 minut aż ciepło przejdzie przez mięso, od czasu do czasu mieszając.
    wołowina piecząca się w rondlu
  • Tak przygotowaną wołowinę wyjmij znowu na deskę i pokrój w plastry. Serwuj żeberka z sosem, z ryżem i smażonymi w woku świeżymi warzywami, kiełkami i innymi ulubionymi orientalnymi dodatkami.

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: To mięso wymaga trochę więcej czasu. Kiedy będzie w piekarniku spokojnie przygotuj ryż i dodatki (pokrój warzywa na sałatkę). Danie powinno być kolorowe.
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Kalorii: 430kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: BBQ, Do pieczenia, USA, Wołowina

Czy udało Ci się przyrządzić do danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close