Mostek wołowy w stylu Texas BBQ

707
DOCENISZ ZA

Pyszny, delikatny i soczysty smak mięsa. Jest to ukochany kawałek wszystkich fanów sztuki BBQ.

Mostek wołowy możesz przyrządzić na kilka różnych sposobów, zawsze jednak najlepiej sprawdzają się klasyki. Jako źródło inspiracji proponujemy zatem przepis na ten cudowny element wołowy prosto z jego kulinarnej stolicy – Teksasu.

Pyszny mostek black angus USA do wykonania tego dania możesz zamówić w naszym sklepie i wykonać go zgodnie z poniższym przepisem lub techniką bbq.

Mostek wołowy w stylu Texas BBQ

Pokaż mi prawdziwego Amerykanina, który nie kocha grillowania i bbq. To tam narodził się przepis na mostek wołowy przygotowywany metodą BBQ i podbił świat. A Texas z pewnością można określić kolebką dla powstania tego dania. Sprawdź czy uda ci się odtworzyć klimat pionierskiej ameryki z tego przepisu.
Porcja dla 8 people
Czas gotowania 4 hrs

Użyty sprzęt

  • Ostry nóż
  • Widelec do mięsa
  • Deska do krojenia
  • Garnek żeliwny z pokrywką
  • Moździerz kuchenny

Składniki

  • 1 cały mostek wołowy (około 1.4 kg)
  • ¾ szklanki sosu BBQ (stems removed)
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

Marynata

  • 2 łyżki chili
  • 1 łyżki brązowego cukru
  • 1-1½ łyżeczki czosnku w proszku

Sposób przygotowania

  • Wyjęty z opakowania vacuum mostek wołowy z wołowiny Black Angus USA połóż na desce do krojenia i zacznij przygotowywać marynatę. W moździerzu lub małym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy chili, czosnek w proszku oraz brązowy cukier.
    surowy mostek wołowy na desce
  • Następnie tak przygotowaną suchą marynatą natrzyj równomiernie mostek z każdej strony. Umieść mostek w żeliwnym naczyniu. W małej miseczce wymieszaj wino i sos barbecue do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.
  • Tak przygotowanym sosem zalej mostek w naczyniu żeliwnym. Doprowadź sos do zagotowania, a następnie zredukuj temperaturę. Przykryj szczelnie garnek i gotuj od 2 do 3 godzin lub tak długo aż mostek będzie na tyle kruchy, że będzie łatwo nakłóć go widelcem do mięsa. Wyjmij mięso z garnka, odłóż je na talerzu i przykryj np. folią aluminiową, aby utrzymać je w cieple. Pozostały w garnku sos doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz grzanie do średniego i gotuj sos bez przykrycia przez ok. 8-10min. mieszając od czasu do czasu aż zredukujesz go do ok. 240 ml.
    mostek wołowy w garnku żeliwnym
  • W razie potrzeby wykrój nadmiarowy tłuszcz z mostka wołowego. Pokrój go po przekątnej w poprzek włókien na cienkie plasterki.
    krojenie mostka wołowego
  • Podawaj mięso z przygotowanym sosem i sałatką ze świeżych warzyw.
    mostek wyserwowany i pokrojony na talerzu

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: unikaj podnoszenia pokrywki podczas gotowania. Spowoduje to utratę ciepła i odparowanie wody co może wydłużyć czas przygotowania. 
Kalorii: 390kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: BBQ, Texas, USA, Wołowina

Czy udało Ci się przyrządzić do danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close