Pikantne żebra wołowe

822
DOCENISZ ZA

Wyrazisty i charakterny smak mięsa i soczystość.

Żebra wołowe to jeden z naszych ulubionych elementów wołowych. Wiele osób boi się spróbować ponieważ sądzi, że są one trudne w przygotowaniu. W rzeczywistości przygotowanie pysznych, soczystych żeber jest banalnie proste, ale fakt przygotowanie zajmuje trochę czasu. Każda minuta jest jednak warta efektu końcowego. Aromat mięsa, fantastyczny smak, soczystość i charakterystyczna kleistość kolagenu sprawia, że kochamy ten kawałek. A co najlepsze jest to ekonomiczny element i bardzo zdrowy.

Poznajcie przepis na pikantne żebra wołowe black angus. Do kupienia w naszym sklepie i wbrew pozorom bardzo proste do przygotowania w domowych warunkach.

Pikantne żebra wołowe

Przepis na pyszne, aromatyczne, pikantne żebra wołowe zrealizujesz w kilku prostych krokach. Ważne żebyś miał żebra wołowe we właściwej specyfikacji. Do tego przepisu najlepsze są żebra tzw. back ribs według rozbioru wołowiny USA.
Porcja dla 6 osób
Czas gotowania 1 hr 30 mins

Użyty sprzęt

  • Nieprzywierająca głęboka patelnia
  • Ostry nóż
  • Rondel żeliwny z pokrywką

Składniki

  • 2 kg żeber wołowych (Back Ribs) pociętych na sekcje od 2 do 4 żeber
  • 1 łyżka oleju
  • filiżanki drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżka rozdrobnionego czosnku
  • 1-1½ łyżeczki płatków z czerwonej papryki
  • 1-1½ filiżanki sosu chili
  • ½ filiżanki wody
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej olej na średniej wielkości patelni na średnim ogniu aż będzie gorący. Dodaj cebulę, czosnek i płatki papryki. Smaż przez 4 do 5 minut aż cebula stanie się miękka. Dodaj sos chili, wodę oraz sok z cytryny, doprowadź do zagotowania. Zmniejsz ogień i duś jeszcze przez 5 minut często mieszając. Dopraw solą. Nalej pół filiżanki gotowego sosu i odstaw na później.
    żebra wołowe na desce
  • Umieść żebra wołowe w żeliwnym rondlu właściwą stroną – mięso na górze, na dole kości żebrowe. Zalej żebra przygotowanym na patelni sosem. Umieść w piekarniku i gotuj przez 1,5 godziny w temperaturze 160°C aż żebra będą miękkie.
    żebra w rondlu
  • 10-15 minut przed końcem pieczenia wyjmij na chwilę rondel z piekarnika i posmaruj powierzchnię żeber pozostałym, pikantnym sosem, który został wcześniej odłożony. Następnie wstaw z powrotem do piekarnika żeby mięso doszło do końca czasu pieczenia. Możesz sprawdzić nakłuwając widelcem do mięsa czy wołowina jest już miękka w środku. Kiedy mięso uzyska odpowiednią kruchość wyjmij pieczeń z piekarnika.
  • Przed poporcjowaniem wyjmij żebra i potnij na cienkie plastry. Powinny same odchodzić od mięsa. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i ulubionymi warzywami.
    upieczone żebro wołowe

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: Ważne żeby żebra były dosyć tłuste ale też żeby miały dużo mięsa na kościach. Taką specyfikację spełniają żebra z wołowiny USA tzw. back ribs. Nie bójmy się tłuszczu podczas pieczenia się wytopi dodając niesamowitej smakowitości i soczystości naszej potrawie. 
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Kalorii: 380kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska, Meksykańska
Słowo kluczowe: BBQ, Do pieczenia, Pieczeń, Sosy, Texas, USA, Wołowina

Czy udało Ci się przyrządzić do danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close