Skirt steak w azjatyckim stylu BBQ

322
DOCENISZ ZA

Pełnię smaku mięsa wołowego

Skirt steak to bardzo kruchy stek wołowy pochodzący z podbrzusza tuszy wołowej. Nie wykonuje zbyt dużo pracy motorycznej więc jest ładnie poprzerastany tłuszczem i bardzo kruchy. Podobny do bawety czy steka flank steak. Ma tak samo horyzontalnie rozmieszczone włókna więc podczas smażenia będzie się charakterystycznie kurczył gdy będzie przenikało przez niego ciepło. Sprawdź tego pysznego steka w wydaniu azjatyckim BBQ z naszego przepisu.

W naszym sklepie można kupić różne ciekawe steki alternatywne, które będą idealnie pasowały do tego przepisu.

Skirt steak w azjatyckim stylu BBQ

Sos sojowy, sos barbecue, masło orzechowe i czosnek to przepis na fantastyczną, azjatycką marynatę, która będzie idealnym dopełnieniem smaku Skirt steaka.
Porcja dla 4 osób
Czas gotowania 35 mins

Użyty sprzęt

  • Patelnia grillowa z grubym dnem
  • Szczypce do mięsa

Składniki

  • 1 skirt steak ok 0.7 kg pocięty na 2 porcje
  • szklanki sosu sojowego
  • szklanki ciemnego brązowego sosu bbq
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • 8 liści szczypioru rozkrojonych wzdłuż na pół

Sposób przygotowania

  • Wyjmij steka z lodówki i przekrój go na dwie porcje po ok 300g.
    steki na desce z przyprawami
  • Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, sos barbecue , masło orzechowe i czosnek w proszku w małej szklanej miseczce. Włóż steki do worka do przechowywania żywności i dodaj tam marynatę. Postaraj się żeby marynata pokryła mięso równomiernie. Zamknij worek, aby marynata z niego nie wypłynęła i umieść na minimum 6 godzin przewracając od czasu do czasu. Jeśli będziesz marynować przez całą noc też będzie ok.
    zamarynowany skirt steak
  • Przed przygotowaniem wyjmij steki z worka i oczyść z nadmiaru marynaty. Umieść steki na ruszcie, na patelni grillowej lub na grillu i smaż od 10 do 13 minut, aby uzyskać poziom wysmażenia steka medium rare (62 °C) do medium (71° C), od czasu do czasu przewracając. Podczas ostatnich 3 minut umieść na mięsie liście szczypioru.
  • Pokrój steka w cienkie "slajsy" oczywiście w poprzek włókien. Podawaj ze szczypiorem.

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni:Pamiętaj aby dobrze rozgrzać patelnię, podczas smażenia będziesz słyszał charakterystyczne skwierczenie, przewracaj steka na drugą stronę wtedy kiedy przestaje skwierczeć.
 
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Kalorii: 350kcal
Typ dania: Danie Główne, Przekąska, Sałatka
Typ kuchni: Azjatycka
Słowo kluczowe: BBQ, Marynowanie, Steki, Wołowina

Czy udało Ci się przyrządzić do danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close