Medaliony wołowe w kremowym sosie grzybowym

935
DOCENISZ ZA

Kremowy i delikatny smak mięsa.

Poznaj ten niezwykle delikatny kawałek mięsa wołowego. Teres Major, inaczej Petite tender to jeden z mięśni łopatki, który wygląda jak mała polędwiczka i jest też bardzo kruchy i delikatny. Można z łatwością pokroić go na małe medaliony i przyrządzić z niego przepyszne danie. Ten kawałek można smażyć, grillować, dusić, przygotowywać metodą sous vide. Możliwości jest mnóstwo. Sprawdź naszą propozycję na super obiad z medalionami w sosie grzybowym w roli głównej. 

Doskonałe medaliony wołowe black angus do wykonania tego przepisu możesz zamówić w naszym sklepie w kategorii steki alternatywne.

Medaliony wołowe w kremowym sosie grzybowym

Jeśli masz ochotę na delikatne medaliony wołowe w aromatycznym sosie śmietanowym z pieczarkami wypróbuj nasz przepis.
Porcja dla 4 osoby
Czas gotowania 40 mins

Użyty sprzęt

  • Patelnia z grubym dnem
  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa

Składniki

  • medaliony wołowe Petite Tender (Teres Major) element ok 400g pociąć na medaliony 2 cm grubości
  • łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • świeżo posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 gram pieczarek
  • 2 łyżki dokładnie posiekana szalotka lub dymka
  • 2 łyżki brandy
  • ½ szklanki bitej śmietany
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire

Sposób przygotowania

  • Wyjmij element wołowy Teres major (Petite tender) z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem żeby mięso miało temperaturę pokojową. Pokrój na medaliony i ułóż na desce.
    Na dużej nieprzywierającej patelni z grubym dnem rozgrzej jedną łyżkę oleju na średnim ogniu. Dodaj grzyby i posiekaną szalotkę. Smaż i mieszaj przez około 3 minuty aż zmiękną. Po usmażeniu zdejmij z patelni i odłóż do szklanego naczynia z boku. Wytrzyj dokładnie patelnię ręcznikiem papierowym.
    przyprawione medaliony wołowe
  • Dopraw medaliony pieprzem cytrynowym wciskając go równomiernie w powierzchnię przygotowanych wcześniej medalionów. Na tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu jedną łyżkę oleju aż będzie gorąca. Ułóż połowę medalionów na patelni i smaż od 4 do 6 minut do poziomu wysmażenia medium rare (62°C) do medium (71°C) przewracając od czasu do czasu. Po usmażeniu zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Powtórz tą operację dla pozostałych medalionów.
    medaliony gotujące się w garnku
  • Następnie dodaj brandy na patelnię. Gotuj i mieszaj na średnim ogniu, aż zarumienione kawałki mięsa na patelni się rozpuszczą. Dodaj śmietanę i sos Worcestershire. Dodaj mieszankę przygotowanych wcześniej grzybów i szalotki i dalej gotuj mieszając aż sos zgęstnieje.
    Rozłóż medaliony na talerze. Polej je gotowym sosem i posyp świeżą chrupiącą pietruszką.
    Możesz podawać z ziemniakami lub warzywami przygotowanymi na parze.
    Danie gotowe 🙂

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: Pamiętaj aby dobrze rozgrzać patelnię, podczas smażenia będziesz słyszał charakterystyczne skwierczenie, przewracaj steka na drugą stronę wtedy kiedy przestaje skwierczeć.
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Kalorii: 470kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Polska
Słowo kluczowe: Do smażenia, Petite tender, Steki, USA, Wołowina

Czy udało Ci się przyrządzić do danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close