Stek z antrykotu z grilla z wędzoną papryką

Do ulubionych
1529
1529
Do ulubionych
Stek z antrykotu z grilla z wędzoną papryką
2021-03-07Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, Smażenie, Smażenie z pieczeniem

To nasza dzisiejsza propozycja na stek z antrykotu z grilla podany w śródziemnomorskich klimatach. Jeśli lubisz takie smaki powinien bardzo ci się spodobać. Kojarzy się trochę z latem i wakacjami. Do steka przygotuj marynatę z wędzonej papryki, podawaj z ziemniakami w kształcie łódeczek i sosem na bazie jogurtu greckiego.

Najlepsze steki z antrykotu do wyboru do koloru: marmurkowe, sezonowane, z młodego bydła, wagyu, black angus, z kością i bez zamówisz szybko w naszym sklepie :). 

cztery steki z antrykotu na desce

Grillowany stek z antrykotu z wędzoną papryką!!

To pomysł na szybkie i proste pyszne wiosenne danie z grilla lub domowej patelni grillowej.
Porcja dla 4 osoby
Czas gotowania 30 mins
Czas odpoczywania 5 mins
Całkowity czas 35 mins

Użyty sprzęt

  • Moździerz
  • Patelnia grillowa z grubym dnem
  • Szczypce do mięsa

Składniki

Marynata

  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonej czerwonej papryki

Sposób przygotowania

  • Wyjmij steki z antrykotu na ok. 30 min. przed przygotowaniem z lodówki żeby chwilę poleżały w temperaturze pokojowej. Zacznij od przygotowania marynaty. Dokładnie wymieszaj wszystkie przyprawy w moździerzu lub w małej misce. Częścią marynaty natrzyj steki dokładnie ją wklepując w powierzchnię mięsa (ok 2 łyżki stołowe).
  • Pozostałą marynatę wykorzystaj do ziemniaków. Przesyp do większej miski, dodaj olej i sól i dokładnie wymieszaj. Następnie umieść w niej ziemniaki pokrojone w łódeczki i dokładnie obtocz je w przyprawach.
  • Rozgrzej patelnię grillową z grubym dnem. Posmaruj jej powierzchnię olejem. Umieścić steki na gorącej patelni; wokół steków ułóż ziemniaki. Smaż od 10 do 14 minut. Aby uzyskać poziom wysmażenia średnio krwisty temp. w stekach powinna wynosić (63°C), średnio wysmażony (71°C). Podczas smażenia obracaj mięso od czasu do czasu. Pamiętaj grubość steka 2,5 cm to nie jest dużo. Uważaj żeby nie przeciągnąć mięsa. Po usmażeniu odłóż steki na talerz na ok. 5 minut żeby odpoczęły.
    W tym czasie możesz przygotować kremowy sos z dymką – do 120 ml jogurtu greckiego dodaj 2 łyżki stołowe rozdrobnionej świeżej dymki. Dodaj wędzonej papryki według uznania.
    grillowanie steków na patelni
  • Kiedy twoje steki z antrykotu odpoczną możesz pokroić je w plastry w poprzek włókien; przyprawić solą i pieprzem według uznania. Ziemniaki posyp do smaku dymką. Podawaj je z przygotowanym kremowym sosem jogurtowym z dymką.
    gotowy stek z antrykotu na desce

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: Pamiętaj aby dobrze rozgrzać patelnię, podczas smażenia będziesz słyszał charakterystyczne skwierczenie, przewracaj steka na drugą stronę wtedy kiedy przestaje skwierczeć.
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Author: karol
Kalorii: 810kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska, Śródziemnomorska
Słowo kluczowe: Do smażenia, Na grilla, Stek z antrykotu, Steki, Szybko i łatwo, USA

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

 

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się