Sezon grillowy rusza pełną parą. Idealną propozycją, która rozpali kubki smakowe i zaskoczy kruchością oraz soczystością przy niedużym nakładzie pracy jest comber jagnięcy. Zachowując podstawowe techniki grillowania każdy doskonale poradzi sobie z tym wspaniałym i delikatnym kawałkiem mięsa.

Comber jagnięcy z piklami z białej rzodkwi
Szybka instrukcja grillowania combra jagnięcego, wyjątkowo delikatnego i smacznego mięsa.
Użyty sprzęt
- Ostry nóż
- Szczypce do mięsa
- Moździerz
- grill
- sylikonowy pędzelek
- Obieraczka do warzyw
- szklana miska
Składniki
- 500 g comber jagnięcy
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 dymka
- 1 okrągła cukinia
- 1 biała rzodkiew
Sposób przygotowania
- Mięso osuszamy i ścinamy nadmiar tłuszczu oraz zdjemujemy błonę od strony kości.
- W moździerzu ucieramy rozmaryn, papryczkę chilli, czosnek, sól i pieprz.
- Mieszamy z olejem i nacieramy mięso. Marynujemy około godzinę w chłodnym miejscu.
- Rozpuszczamy w rondelku cukier z octem jabłkowym oraz sokiem z cytryny, lekko studzimy następnie zalewamy wcześniej pokrojoną za pomocą obieraczki do warzyw białą rzodkiew.Mięso przed grillowaniem oczyszczamy z marynaty, grill rozpalamy na dwie strefy bezpośrednią oraz pośrednią. Comber układamy na grillu w strefie bezpośredniej z temperaturą ponad 200° C, grillujemy intensywnie do uzyskania ładnego koloru około 3 minuty na stronę po czym umieszczamy mięso w strefie pośredniej smarując wcześniej zdjętą marynatą oraz kontrolując temperaturę do uzyskania 52° C. Zdejmujemy comber z grilla żeby mięso odpoczęło. Idealną temperaturą dla mięsa po odpoczynku będzie 57° C.W czasie gdy mięso odpoczywa grillujemy cukinię i kroimy dymkę w cienkie plasterki.
- Układamy na desce pikle z rzodkwi, cukinię plasterki dymki oraz pokrojony między kostkami comber.Smacznego.
Video
Notatki
Okrywę tłuszczu można zostawić nacinając go w romby, daje to dodatkowy smak, jednak należy bardzo pilnować w pierwszej fazie grillowania, gdyż wytapiający się tłuszcz może spowodować spory ogień na grillu.
Czy udało Ci się przyrządzić do danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.