Wiosenny burger wołowy z jajkiem i botwiną

Do ulubionych
1186
1186
Do ulubionych
Wiosenny burger wołowy z jajkiem i botwiną
2021-07-09Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie

Czy perfekcyjny burger wołowy istnieje? No cóż każdy ma inny smak i gust kulinarny. Mamy nadzieję, że nasz przepis autorstwa Barta Luny przypadnie jak największej grupie amatorów burgerowego szaleństwa do serca. Znakomitej polskiej wołowinie QMP, która znalazła się w bułce towarzyszy jajko, młoda botwinka i domowej roboty sos BBQ.

Wiosenny burger

Burger przygotowany na grillu w towarzystwie jajka, boczku przyozdobiony liśćmi botwiny.
Bułka okraszona domowej roboty sosem BBQ. Idealny balans mięsa i tłuszczu gwarantuje nam
soczystość i wspaniały smak.
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 10 mins
Całkowity czas 25 mins

Użyty sprzęt

  • grill
  • łopatka do mięsa
  • Ostry nóż
  • szczypce do grilla

Składniki

  • 4 szt bułki do burgerów bułki można upiec wcześniej lub nabyć gotowe
  • 4 szt burger QMP
  • 4 szt jajka
  • 4 szt kukurydzy
  • 2 szt ogórka małosolnego opcjonalnie
  • 1 opakowanie kiełek rzodkiewki
  • 2 szt liści botwiny
  • 12 plastrów boczku wędzonego parzonego
  • 8 plastrów sera cheddar
  • 1 szt czerwonej cebuli
  • 1 szklanka sosu bbq
  • 1 tbsp soli
  • 1 tbsp pieprzu

Sposób przygotowania

  • Uformowane bugery dopraw solą i pieprzem bezpośrednio przed położeniem na grill. Grilluj bezpośrednio po ok 2 minuty na stronę. Kukurydzę również połóż bezpośrednio nad ogniem. W międzyczasie na żeliwnej płycie ugrilluj boczek w plastrach.
  • Na ugrillowane burgery połóż plastry sera cheddar, przełóż w pośrednią strefę grillowania do czasu aż ser się rozpuści. W tym czasie połóż bułki na grill, oraz jajka na żeliwną płytę.
    Tip. jeśli nie posiadasz pełnego rusztu żeliwnego(płyty) jajka oraz boczek możesz usmażyć na patelni.
  • Zdejmij burgery z grilla, podpieczone bułki posmaruj sosem Bbq (przepis w osobnym wpisie) złóż w kolejności mięso, jajko, boczek, liście botwiny, czerwona cebula, kiełki rzodkiewki, ogórek małosolny.
  • Złożonego burgera podaj z ugrillowaną kukurydzą.
  • Smacznego

Video

Notatki

Burger jest dobrym rozwiązaniem na domowe grill/bbq party ze znajomymi. Możliwość konfiguracji “buły” jest nieograniczona.  Jest to szybka i bardzo smaczna propozycja, która zadowoli każdego mięsożercę.
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: BBQ, Na grilla, USA, Wołowina

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się