Mini kogucik kukurydziany z grilla

665
DOCENISZ ZA

Fantastyczną soczystość oraz aromat mięsa podkreślony chrupkością skórki

Mini kogucik kukurydziany spotykany także pod nazwą żółtego kurczaczka kukurydzianego, baby chicken lub zgodnie z nomenklaturą francuską poussin lub coquelet. Występuje pod wieloma nazwami jednak nie ważne, którą się posługujemy. Najważniejsze, że jest to fantastyczny kawałek drobiu na grilla. Mini koguciki hodowane są na wolnym wybiegu i karmione wyłącznie naturalnymi paszami dlatego ich mięso jest takie delikatne, soczyste i smakowite. To zupełnie inna historia niż ostrzyknięta galareta, którą czasem możemy spotkać w dyskontach. Sprawdź nasz prosty i szybki przepis na grillowanego “spathcock chickena” w aromatycznej marynacie.

Kurczaczki żółte kukurydziane

Mini żółte kurczaczki francuskie nadają się wprost idealnie na grill. Ich przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu a doznania smakowe są rewelacyjne. Mięso wprost rozpływa się w ustach.
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 40 mins
Resting 10 mins
Całkowity czas 1 hr

Użyty sprzęt

  • szczypce do grilla
  • łopatka do mięsa
  • Ostry nóż
  • grill
  • spryskiwacz do mięsa

Składniki

  • 1 kurczaczek kukurydziany
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • kmin rzymski
  • czosnek granulowany
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 100 ml soku jabłkowego

Sposób przygotowania

  • Kurczaka myjemy, osuszamy. Za pomocą ostrego noża (bądź nożyc do drobiu) wycinamy grzbiet i rozkładamy na płasko, smarujemy olejem.
  • Przygotowujemy przyprawę. W naczyniu mieszamy sól, pieprz, papryki, czosnek i kmin rzymski w proporcjach według swojego smaku. Możemy też użyć gotowej ulubionej przyprawy do drobiu. Posypujemy obficie całego kurczaka z obu stron.
  • Grill rozpalamy do temperatury ok. 180 st. C i grillujemy metodą pośrednią do uzyskania temperatury kurczaka 75 st. C w jego najgrubszej części.
  • W trakcie grillowania kilkakrotnie spryskujemy kurczaka mieszanką octu jabłkowego i soku jabłkowego dla utrzymania soczystości. Jeśli chcemy uzyskać aromat lekko wędzony dodajemy pellet bądź zrębki wędzarnicze.
  • Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury mięsa zdejmujemy z grilla i dajemy odpocząć około 10 minut. Podajemy z frytkami z batatów oraz buraczkami na słodko.

Video

Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Francuska
Słowo kluczowe: Drób, Na grilla, Szybko i łatwo

Czy udało Ci się przyrządzić do danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close