Polędwica Beef Wellington

203
DOCENISZ ZA

Soczystość, kruchość i szlachetny smak polędwicy wołowej.

Najbardziej szlachetna, najbardziej pożądana, najdelikatniejsza – polędwica wołowa. Jeśli chodzi o wołowinę zdecydowanie najbardziej popularny element stekowy w Polsce. My jednak na steki rekomendujemy antrykot lub rostbef. Polędwicę naszym zdaniem najlepiej podać w formie spektakularnej, soczystej pieczeni. W tym przepisie skupiliśmy się na klasyce gatunku czyli Beef Wellington.    

Polędwica Beef Wellington

Idealna propozycja na uroczysty obiad lub wykwintną kolację. Dobrze sprawdzi się również jako danie na świąteczny stół.
Porcja dla 4 osoby
Czas przygotowania 2 hrs
Czas gotowania 50 mins
Całkowity czas 2 hrs 50 mins

Użyty sprzęt

  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa
  • Patelnia z grubym dnem
  • łopatka do mięsa
  • sylikonowy pędzelek
  • Robot kuchenny
  • Piekarnik

Składniki

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 600 g brązowych pieczarek
  • 4 łyżki musztardy angielskiej
  • 1 opakowanie szynki Prosciutto
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Polędwicę oczyszczamy, solimy, pieprzymy. Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju intensywnie jednak nie za długo obsmażamy mięso z każdej strony. Po zdjęciu z patelni smarujemy całość musztardą i odstawiamy do ostygnięcia.
    obsmażanie polędwicy
  • Umyte i osuszone pieczarki solimy, pieprzymy i rozdrabniamy w robocie kuchennym na gładką masę a następnie smażymy na patelni do momentu odparowania wody.
    grzyby na patelni
  • Na folii spożywczej rozkłądamy plastry szynki i pokrywamy je równomiernie masą pieczarkową. W centralnej części umieszczamy polędwicę i ściśle zawijamy. Odstawiamy do lodowki na minimum 1 godzinę.
    zawijanie polędwicy
  • Schłodzoną polędwicę zawijamy w ciasto francuskie a następnie ponownie w folię spozywczą i odstawiamy na 5 minut do lodówki.
    zawijanie polędwicy w ciasto
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto smarujemy rozbełtanym żółtkiem, Można wyciąć wzór w drugim cieście francuskim i nałożyć na już posmarowane ciasto po czym również posmarować żółtkiem. Całość sypiemy gruboziarnistą solą.
    zawijanie w siatkę z ciasta
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na około 10 minut do odpoczęcia przed podaniem.
    upieczona polędwica

Video

Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Angielska, Europejska
Słowo kluczowe: Do pieczenia, Do smażenia, Polędwica, Wołowina, Zdrowy posiłek

Czy udało Ci się przyrządzić do danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close