Polędwica Beef Wellington

Do ulubionych
5407
5407
Do ulubionych
Polędwica Beef Wellington
2021-07-23Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Smażenie, Pieczenie

Najbardziej szlachetna, najbardziej pożądana, najdelikatniejsza – polędwica wołowa. Jeśli chodzi o wołowinę zdecydowanie najbardziej popularny element stekowy w Polsce. My jednak na steki rekomendujemy antrykot lub rostbef. Polędwicę naszym zdaniem najlepiej podać w formie spektakularnej, soczystej pieczeni. W tym przepisie skupiliśmy się na klasyce gatunku czyli Beef Wellington. Najwyższej jakości polędwicę kupisz w naszym sklepie BBQ.PL.

beef wellington

Polędwica Beef Wellington

Idealna propozycja na uroczysty obiad lub wykwintną kolację. Dobrze sprawdzi się również jako danie na świąteczny stół.
Porcja dla 4 osoby
Czas przygotowania 2 hrs
Czas gotowania 50 mins
Całkowity czas 2 hrs 50 mins

Użyty sprzęt

  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa
  • Patelnia z grubym dnem
  • łopatka do mięsa
  • sylikonowy pędzelek
  • Robot kuchenny
  • Piekarnik

Składniki

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 600 g brązowych pieczarek
  • 4 łyżki musztardy angielskiej
  • 1 opakowanie szynki Prosciutto
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Polędwicę oczyszczamy, solimy, pieprzymy. Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju intensywnie jednak nie za długo obsmażamy mięso z każdej strony. Po zdjęciu z patelni smarujemy całość musztardą i odstawiamy do ostygnięcia.
    obsmażanie polędwicy
  • Umyte i osuszone pieczarki solimy, pieprzymy i rozdrabniamy w robocie kuchennym na gładką masę a następnie smażymy na patelni do momentu odparowania wody.
    grzyby na patelni
  • Na folii spożywczej rozkłądamy plastry szynki i pokrywamy je równomiernie masą pieczarkową. W centralnej części umieszczamy polędwicę i ściśle zawijamy. Odstawiamy do lodowki na minimum 1 godzinę.
    zawijanie polędwicy
  • Schłodzoną polędwicę zawijamy w ciasto francuskie a następnie ponownie w folię spozywczą i odstawiamy na 5 minut do lodówki.
    zawijanie polędwicy w ciasto
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto smarujemy rozbełtanym żółtkiem, Można wyciąć wzór w drugim cieście francuskim i nałożyć na już posmarowane ciasto po czym również posmarować żółtkiem. Całość sypiemy gruboziarnistą solą.
    zawijanie w siatkę z ciasta
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na około 10 minut do odpoczęcia przed podaniem.
    upieczona polędwica

Video

Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Angielska, Europejska
Słowo kluczowe: Do pieczenia, Do smażenia, Polędwica, Wołowina, Zdrowy posiłek

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się