Brisket – mostek wołowy klasycznie na BBQ

Do ulubionych
18173
18173
Do ulubionych
Brisket – mostek wołowy klasycznie na BBQ
2021-07-30Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, BBQ, Wędzienie

Chcesz poznać przepis na najbardziej klasyczne danie BBQ? Brisket czyli mostek wołowy przygotowany techniką low & slow może być królem każdej outdoorowej imprezy grillowej. Na naszym blogu po prostu nie mogło go zabraknąć. Przepis jest bardzo prosty. Jednak ważne jest żeby zaopatrzyć się w surowiec wysokiej jakości. 

W tym przepisie wykorzystano mostek z polskiej młodej jałówki z certyfikatem jakości QMP. Do kupienia w naszym sklepie BBQ.PL. Mostek wołowy przygotowany techniką BBQ jest po prostu znakomity w smaku. Kochają go wszyscy, którzy choć raz spróbowali. Paza tym jednym średniej wielkości mostkiem (3kg) naje się do syta co najmniej 10 osób, a ma on na prawdę atrakcyjna cenę. 

Tutaj znajdziesz inne super inspiracje i przepisy na dania z wołowiny z grilla i nie tylko :).

Brisket – mostek wołowy klasycznie na BBQ

Jeśli do tej pory obawiałeś/aś się, że przygotowanie mostka wołowego jest trudne to tym przepisem rozwiejemy twoje wątpliwości. Oczywiście wymaga on trochę zabawy i czasu, ale wysiłek zdecydowanie się opłaci. Nie ma co tracić czasu zaczynamy!
Porcja dla 10 osób
Czas przygotowania 1 hr
Czas gotowania 9 hrs
Całkowity czas 10 hrs

Użyty sprzęt

  • grillowędzarnia/smoker/grill węglowy zamknięty/grill gazowy/
  • Ostry nóż
  • łopatka do mięsa
  • młynek
  • papier rzeźnicki (zamiennie może być do pieczenia)
  • gruba folia aluminiowa
  • spryskiwacz do mięsa

Składniki

  • 3 kg Mostek wołowy
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • musztarda
  • 150 ml sok jabłkowy
  • 150 ml octu jabłkowego

Sposób przygotowania

  • Oczyszczony z warstwy tłuszczu mostek posmaruj cienko musztardą, która spełni rolę tzw. kleju do rub'a. Dokładnie zasyp wcześniej przygotowaną np. w słoiku mieszanką soli i pieprzu (w ilości pół na pół).
    Tip nr 1
    Tłuszcz należy zdjąć ostrym nożem, ale nie całkowicie – dobrze zostawić grubość tłuszczu ok. 0,8 cm – w przypadku mostka z młodej jałówki, jest to zbędne gdyż nie ma zbyt dużej ilości tłuszczu. Opraw go delikatnie (do mocno otłuszczonych mostków wrócimy w kolejnych wpisach).
    Tip nr 2
    Dobrym rozwiązaniem jest zdejmowanie okrywy tłuszczu jak mostek jest lekko przymrożony – ułatwia to wykrawanie.
    Tip nr 3
    Mięsną stronę oczyść z cienkich błon.
  • Dokładnie obsypany Rub'em mostek układamy stroną z tłuszczem do góry.
    Temperaturę grilla staramy się utrzymać w zakresie od 110°C do 130°C.
    To jest moment, w którym możemy dodać zrębków wędzarniczych bądź drewna (najlepiej wysezonowanego twardego liściastego typu dąb, buk z dodatkiem np. owocowego ) w celu uzyskania pysznego dymnego aromatu, oraz tzw. "smoke ring".
  • Mostek od drugiej godziny na wolnym ogniu można zacząć spryskiwać miksem z soku jabłkowego z octem jabłkowym.
  • Gdy mięso osiągnie temperaturę od 70°C do 75°C układamy je na papierze rzeźnickim (jeśli go nie posiadasz użyj dobrej jakości papieru do pieczenia).
  • Moment, w którym nie tylko temperatura jest wyznacznikiem do zawinięcia w papier, jest uzyskanie pięknej – ciemnej skorupy na mięsie zwanej BBQ Bark.
    Zawinięty mostek dociągamy do temperatury ok 94°C-99°C wewnątrz (w zależności od pomiaru – od cieńszej części – flat do grubszej – point) zdejmujemy z grilla i odstawiamy do wypoczynku i tutaj parę Tipów :
    1. Jeśli posiadasz turystyczną lodówkę włóż zawinięty mostek i odczekaj od 1 godziny do kilku godzin w zależności od wagi mięsa.
    2. Jeśli nie posiadasz lodówki turystycznej zawiń podwójnie w gruby ręcznik i odłóż do odpoczęcia.
    3. Jak masz pod ręką styrobox w którym przyszło do Ciebie mięso możesz go użyć jako termos do wypoczęcia mięsa.
  • Mostek składa się z dwóch części point i flat, krojenie zaczynamy od cieńszej części (flat) w poprzek włókien przechodząc do grubszej częśći (point) gdzie włókna mięsa przebiegają inaczej dlatego też zmieniamy kierunek cięcia. Point (grubsza część ) przekrawamy na pół i wtedy kroimy w poprzek włókien.
  • Propozycją na podanie Brisketu może być zamknięcie go w bułce z roztopionym serem cheddar, dobrym ogórkiem (piklem lub kiszonym) ostrą musztardą, sosem bbq lub innym ulubionym sosem.

Video

Notatki

Jako niepisany król BBQ – Brisket daje wiele możliwości podania. Można go przygotować np. w bułce z ostrą musztardą z dodatkiem dobrego pikla z ogórków, lub klasycznie –  soczysty plaster zalany lekko słodko octowym sosem bbq – jak to robią w USA – królestwie BBQ Brisket.
 
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: BBQ, Mostek wołowy, Na grilla, Texas, USA, Wołowina

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się