Żebra wołowe wolno pieczone

356
DOCENISZ ZA

Maślaną , delikatną i soczystą konsystencję mięsa dopieszczoną korzennym aromatem cynamonu i ostrością pieprzu

Wolno pieczone żebra wołowe podane z babą ziemniaczaną i sosem rozmarynowym oraz piklami z czerwonej cebuli przygotowane ręką prawdziwej legendy polskiej gastronomii Jarosława Uścińskiego. To danie to klasyka amerykańskiej kuchni. Wymaga trochę czasu jednak jest bardzo prosta jeśli mamy do dyspozycji prawdziwe amerykańskie, marmurkowe mięso. Odpowiednio wycięte (w stylu short ribs) marmurkowe polskie żebra wołowe także zrobią robotę. Jednak amerykańska legendarna wołowina to jednak ferrari do dań BBQ i kto raz ich spróbuje nie wróci do żadnych innych.

Film ten powstał w ramach serii filmów poświęconych amerykańskim produktom spożywczym premium. Serdecznie polecamy część dotyczącą wołowiny oczywiście, ale z całą pewnością warto sprawdzić także co pan Jarosław wyczarował z dzikiego łososia z Alaski i nie tylko.

Te żebra wołowe po przygotowaniu dosłownie rozpływają się w ustach. Są niezwykle soczyste i aromatyczne. Uwielbiamy taką wołowinę! Żebra USA Black Angus możecie oczywiście zamówić w naszym sklepie BBQ.PL, a inne przepisy z wykorzystaniem fantastycznych żeber wołowych znajdziecie na blogu.

Wolno pieczone żebra wołowe

Wolno pieczone żebra wołowe podane z babą ziemniaczaną i sosem rozmarynowym oraz piklami z czerwonej cebuli. Niezwykłe połączenie smaków dla wielbicieli techniki low & slow.
Porcja dla 4 osoby
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 4 hrs 30 mins
Całkowity czas 4 hrs 45 mins

Składniki

  • 1 kg żebra wołowe USA Black Angus

Marynata

  • 3 Łyżki Cukier trzcinowy
  • 2 Szczypty Sól
  • 2 Łyżki Cynamon kora
  • 3 Łyżki Imbir suszony
  • 2 Łyżki Cebula lub czosnek (suszone)
  • 2 Szczypty Pieprz

Sos rozmarynowy

  • 1 Opakowanie Demi glace
  • 200 ml Czerwone wino
  • Drobno posiekany świeży rozmaryn
  • 2 Łyżki Mississippi Sauce

Parzona czerwona cebula

  • 3 Czerwona Cebula
  • 3 Łyżki Ocet
  • ½ Szklanki Wody
  • 2 Łyżki Cukier
  • 2 Szczypty Sól
  • 1 Łyżeczka Kolendra w ziarnie
  • 1 Łyżka Miód
  • 2 Szczypty Pieprz

Sposób przygotowania

  • Na początek przygotowujemy suchą marynatę do naszych żeberek. Wszystkie jej składniki łączymy razem dobrze mieszając w misce lub w moździerzu. Nacieramy dokładnie żebra wołowe suchym rapem. Marynata bez problemu powinna się przyklejać do mięsa natomiast warto ją dodatkowo wgniatać w jego powierzchnię żeby wniknęła jak najgłębiej i najlepiej przylegała podczas pieczenia. Suchy rap to marynata, która od razu sama się wchłonie (nie potrzeba wielu godzin marynowania). Jest to jej wielka zaleta.
  • Następnie zawijamy żebra bardzo szczelnie. Używamy do tego folii aluminiowej w konkretnej ilości. Dobrze przed zawinięciem w folię najpierw zawinąć nasze żebra w pergamin do pieczenia. Należy pamiętać, aby zawsze przygotowywać kością do dołu. Zawijając należy odgiąć końcówki folii i pergaminu z obu stron do góry, jak cukierka. Należy też uważać żeby nie przedziurawić folii. Chodzi o to, aby podczas przygotowania nie uciekły nam cenne soki. Tak przygotowane mięso pieczemy przez 4,5 godziny w 130oC w piekarniku.
    zawijanie żeber
  • W między czasie przygotowujemy sos rozmarynowy, który będzie znakomitym dodatkiem do żeber. Bierzemy demi glace (najlepiej przygotować samemu ale można też kupić gotowy), czerwone wino, rozmaryn i szalotkę. Kroimy szalotkę i rozmaryn. Mieszając na wolnym ogniu do garnuszka dodajemy powoli wszystkie składniki, nie doprowadzając do wrzenia.
  • Upieczone żebra wołowe muszą odchodzić od kości. To oznacza że są idealnie przygotowane. Odpakowujemy je z folii. Smarujemy przygotowanym sosem i zapiekamy w piekarniku w bardzo wysokiej temperaturze przez chwilę lub kładziemy na moment pod salamandrą żeby tylko lekko ściął się sos.
    smarowanie żeber sosem
  • Smarujemy jeszcze sosem powierzchnię żebra i oprószamy je świeżo pokrojoną szalotką. Resztę sosu wlewamy do sosjerki.
    gotowe żebra wołowe
  • Jako dodatek polecamy przygotowanie parzonej cebuli. Marynatę robimy w garnuszku z octu, wody, cukru, soli, kolendry w ziarnie. Do mocno gorącej marynaty wsypujemy piórka cebuli. Trwa to około 10 minut. Po wystudzeniu przelewamy na sitko, dodajemy miód i pieprz i gotowe.
    Wszystkie dodatki, oraz żebra wołowe układamy na tacy i cieszymy się smakiem.
    żebra wołowe

Video

Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Europejska, Polska
Słowo kluczowe: BBQ, Do pieczenia, Na grilla, Pieczeń, Wołowina, Żebra wołowe

Czy udało Ci się przyrządzić do danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dołącz do dyskusji

  1. W jaki sposób parzy się tą czerwoną cebulę i ile czasu? Przepis na sałatkę nie jest do końca jasny. Pozdrawiam

    1. Maria Author says:

      Dzięki za komentarz już doprecyzowaliśmy opis. Inna opcja to włożyć cebulę do mocno cieplej, ale nie gorącej marynaty. Wtedy może stać w niej do ostygnięcia nawet godzinę, a nic złego się nie stanie;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close