Stek z kangura z gruszką i orzechami makadamia

126

Znudziły Ci się już klasyczne dania? Oto nasza propozycja na egzotyczny obiad w zaledwie pół godziny. Mięso z kangura w rodzimej Australii traktowane jest podobnie jak w Polsce sarnina, czy jelenina. Co oznacza, że na stół trafia rzadko. Najwyższy czas to zmienić! Delikatny stek z kangura został wyśmienicie podkreślony poprzez smak czerwonego wina, owoc gruszy, oraz orzechy makadamia. Danie proste w przygotowaniu, a nie oszukując się wysoce efektywne w kwestii smaku jak i odbiorze wizualnym.

Tu kupisz super steki z kangura .

Stek z kangura z gruszką i orzechami makadamia

Przepis na pyszne i egzotyczne danie z kangura w zasięgu twojej ręki.
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 35 mins

Składniki

  • 1 Łyżeczka Oliwy z oliwek
  • ½ Szklanki Prażonych orzechów makadamia
  • 600 g Steku z kangura
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • ½ Szklanki Czerwonego Wina
  • 1 Gruszka (obrana i pokrojona w plastry)
  • ¼ Szklanki Soku z gruszki
  • 1 Łyżka Żurawiny

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej oliwę na patelni z grubym dnem.
  • Mięso dopraw pieprzem i smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
  • Usmażone mięso przełóż na talerz i przykryj folią.
  • Na patelnię wlej czerwone wino oraz sok z gruszki.
  • Dodaj gruszkę oraz żurawinę.
  • Sos gotuj około 3 minut, do uzyskania glazury.
  • Mięso z kangura ponownie wrzuć na patelnię i dodaj orzechy.
  • Na małym ogniu, duś przez chwilę steki.
  • Pokrojone mięso podawaj na talerzu razem z sosem.
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Europejska, Śródziemnomorska
Słowo kluczowe: Dietetyczne, Do smażenia, Mięso egzotyczne, Steki

Czy udało Ci się przyrządzić stek z kangura?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close