Skirt Steak według kuchni dalekowschodniej

Do ulubionych
686
686
Do ulubionych
Skirt Steak według kuchni dalekowschodniej
2021-09-17Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Smażenie z pieczeniem, Duszenie, Steki alternatywne

Steki alternatywne, jak sama nazwa wskazuje to wspaniała alternatywa dla typowych elementów wołowych, które wszyscy bardzo dobrze znają. Jednym z najpyszniejszych, a mało znanych steków jest skirt steak. Niesamowicie aromatyczny. Doskonały zwłaszcza z sezonowanej wołowiny Black Angus z USA. Jego cena w stosunku do doskonałej jakości i smaku także jest bardzo atrakcyjna.

 Skirt steak na bambusowym talerzu

Skirt Steak według kuchni dalekowschodniej

Smakowita alternatywa dla alternatywnego steka
Porcja dla 4 osób

Składniki

  • 0,5 kg skirt steka
  • szklanki sosu sojowego
  • szklanki sosu barbecue
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • 8 zielonych cebul przekrojonych na pół

Sposób przygotowania

  • Wmieszaj sos sojowy, sos barbecue, masło orzechowe i granulowany czosnek w małej misce. Umieść steki wołowe i mieszankę sosu sojowego w bezpiecznej dla żywności, plastikowej torbie. Zamknij torebkę i marynuj mięso w lodówce przez 6 godzin, lub całą noc (od czasu do czasu przewracaj steki).
  • Po upływie minimum 6 godzin, umieść steki na ruszcie broilera, tak aby ich spód znajdowała się w odległości 5 centymetrów od ognia. Piecz steki 10 do 13 minut, w 70°C. W połowie czasu obróć steka na drugą stronę. Podczas ostatnich 3 minut pieczenia opiekaj steki z zieloną cebulką.
  • Steki pokrój w poprzek na cienkie plasterki. Podawaj z zieloną cebulką.
Kalorii: 350kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Azjatycka, Europejska
Słowo kluczowe: Steki alternatywne, Wołowina

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się