Zraz Iberico z wędzoną dynią, śliwką i jabłkiem

846
Docenisz za

Świetną, rozgrzewającą kompozycję jesiennych smaków. Kruchość i soczystość mięsa rozpływającego się w ustach.

Duszona wieprzowina Iberico faszerowana wędzoną dynią i jabłkiem w aromatycznym sosie podlanym winem z dodatkiem wędzonej śliwki to przepyszne danie idealnie komponujące się z jesienną aurą.

Zraz z Iberico z grilla? Secreto (niesamowicie marmurkowy element z łopatki wieprzowej) z legendarnej wieprzowiny Iberico można po prostu wrzucić na grilla, pieprz, sól, lewa prawa i gotowe. Niebo w gębie przy minimum wysiłku. W tym przepisie Bart Luna idzie jednak o krok dalej. Po pierwsze jesień właśnie się zaczęła i ta kompozycja smaków idealnie wpisuje się w panujący obecnie klimat za oknem. Po drugie to genialne mięso wzmocnione smakiem aromatycznych przypraw, ostrości musztardy, słodyczy dyni i śliwki hmmm robi robotę! Zraz iberico dzięki tak marmurkowej strukturze mięsa według tego przepisu dosłownie rozpływa się w ustach. Polecamy wieprzowinę Iberico z całego serca, a zwłaszcza secreto “do upolowania” na BBQ.PL.

Zraz Iberico z wędzoną dynią, śliwką i jabłkiem

Porcja dla 2 osoby
Czas przygotowania 2 hrs
Czas gotowania 45 mins

Użyty sprzęt

  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa
  • Patelnia z grubym dnem
  • grill
  • nić kuchenna

Składniki

  • 400 g Iberico belly
  • 1/4 dyni
  • 2 jabłka
  • 2 śliwki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonego majeranku
  • 100 g ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz
  • wino czerwone wytrawne

Sposób przygotowania

  • Dynię oczyść, pokrój w grube plastry. Wraz z jabłkami, śliwkami oraz czosnkiem ułóż na grillu do podwędzenia. Wędź przez około godzinę w temperaturze ok 60 st C, zdejmij z grilla.
    Dynie dociągnij na dobrze rozgrzanym grillu przez moment do uzyskania sprężystej konsystencji.
    Z dyni zdejmij skórę, jakbło pokrój w ćwiartki, zostaw do wystygnięcia.
    Tip :
    – W zależności od rodzaju grilla możesz użyć deflektorów, bądź tzw. smoke box do wytworzenia dymu.
    – Możesz użyć pelletu do wędzenia bądź zrębek wędzarniczych.
  • Mięso oprósz solą i pieprzem z obydwu stron, posmaruj ostrą musztardą oraz posyp majerankiem stronę, na której ułożysz przygotowaną wcześniej dynię oraz jabłko. Zawiń w roladę i zwiąż nicią kuchenną.
  • Zrolowane mięso umieść na dobrze rozgrzanym grillu bezpośrednio nad żarem. Grilluj z każdej strony do uzyskania ładnej skorupki.
  • Na żeliwnej patelni przesmaż na odrobinie masła resztę dyni, podwędzone śliwki jabłko oraz czosnek. Dodaj posiekanych (wcześniej zamoczonych) suszonych grzybów, lekko podduś.
  • Ugrillowane mięso przełóż na patelnię z wcześniej przygotowanymi warzywami i owocami, delikatnie podlej winem dodaj odrobninę majeranku i duś.
  • Mięso pokrój w plastry, podawaj z sosem i np pieczonym ziemniakiem.

Video

Typ dania: Danie Główne
Słowo kluczowe: BBQ, Do duszenia, Na grilla, Wieprzowina, Zdrowy posiłek

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close