Stek teres major z sosem chimichurri i chipotle

142
DOCENISZ ZA

Bezkompromisowy mięsny smak steka idealnie dopełniony aromatycznym, delikatnie ostrym sosem

Stek z łopatki Teres Major inaczej zwany Chuck Tender wygląda trochę jak mała polędwiczka. Ma także małą zawartość tłuszczu i strukturę mięsa podobną do polędwicy wołowej. Można smażyć go w całości lub pokroić na małe medaliony. W tym przepisie pokarzemy wam jak zgrillować to cudo w całości. Podpowiemy też jakie dodatki, przyprawy i sos pomogą idealnie wydobyć smak tego pysznego steka.

Stek teres major z sosem chimichurri i chipotle

Bardzo prosta propozycja na oryginalne danie z grilla. Będziesz zaskoczony niepowtarzalnym smakiem tego super steka.
Porcja dla 4 osoby
Czas gotowania 45 mins

Składniki

  • 2 steki Teres Major (Petite tender, Chuck tender)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki chili chipotle w proszku
  • 2 duże czerwone papryki pokrojone w ćwiartki
  • sól
  • świeża pietruszka

Sos Chimichurri

  • 1 filiżanka świeżo posiekanej pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych liści oregano startych
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki chili chipotle w proszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

Sposób przygotowania

  • Przygotuj marynatę dla steków. Wymieszaj w jednej łyżce oliwy z oliwek chili chipotle. Dodaj tyle ile uznasz za stosowne w zależności od tego czy wolisz mniej czy bardziej pikantny smak. Następnie rozprowadź równomiernie marynatę na całej powierzchni steków.
  • Rozgrzej grilla. Następnie umieść swoje teres major steki na środku rusztu nad węglami średnio pokrytymi popiołem. Wokół steków ułóż pokrojoną wcześniej paprykę. Zamknij grilla i grilluj paprykę 8 do 10 minut, raz obracając. Steki grilluj natomiast 14 do 18 minut (w przypadku grilla gazowego 14 do 19 minut) aby uzyskać poziom wysmażenia medium rare (63 °C) do medium (71 ° C). Grilluj obracając od czasu do czasu.
    Po zgrillowaniu odłóż steki na deskę z boku i przykryj je luźno folią aluminiową żeby odpoczęły 5 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos chimichurri. Umieść pietruszkę, czosnek, oregano, sól i chili w proszku w blenderze. Posiekaj, a następnie dodaj oliwę z oliwek i sok z limonki i dokończ blendowanie. Aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
  • Steki potnij w cienkie plastry w poprzek włókien. Dopraw solą, zgodnie z twoim smakiem. Podawaj steki razem z papryką i świeżym sosem chimichurri. Jeśli chcesz udekoruj całość listkami pietruszki.
Kalorii: 270kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: BBQ, Chuck tender, Na grilla, Petite tender, Steki, Teres major, Wołowina marmurkowa

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close