Jagnięcina z humusem i prażonymi orzechami pinii

102
Docenisz za

Próbując tego dania kuchni bliskowschodniej, zrozumiesz, że nie tylko architektura bizantyjska jest wyjątkowa.

Hummus to popularny dodatek do dań kuchni bliskowschodniej. Skorzystaliśmy więc z rad naszych najlepszych szefów kuchni i przygotowaliśmy dla Was wyśmienity przepis na biodrówkę jagnięcą, podaną na pierzynce z bogatego w wartości odżywcze hummusu.

Jagnięcina z humusem i prażonymi orzechami pinii

Smakowite danie prosto z bliskiego wschodu.

Składniki

  • 1 kg biodrówki jagnięcej
  • 30 g masła
  • 30 ml oleju sezamowego
  • 120 g cebuli
  • 80 g orzechów pinii
  • 100 g naci pietruszki
  • szczypta 2 przyprawy Baharat
  • szczypta 2 słodkiej papryki
  • szczypta 2 pieprzu
  • szczypta 2 kminku
  • szczypta 2 kolendry
  • szczypta 2 cynamonu
  • szczypta 2 gałki muszkatołowej
  • szczypta 2 kardamonu
  • 800 g ugotowanej cieciorki
  • 50 g soku z cytryny
  • 40 g czosnku
  • 80 g tahini
  • 50 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  • Biodrówkę zmielić.
  • Cebulę pokroić w kostkę.
  • Jeżeli nie mamy przyprawy libańskiego Baharat to zmielić i połączyć pozostałe przyprawy (słodka papryka, czarny pieprz, kminek, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i kardamon).
  • Orzechy pinii uprażyć na patelni na złoty kolor.
  • Natkę pietruszki posiekać.
  • Rozgrzać tłuszcz, dodać jagnięcinę, smażyć do momentu uzyskania złotego koloru.
  • Dodać cebulę i przyprawy.
  • Na humusie rozłożyć równomiernie jagnięcinę z orzechami i posypać natką pietruszki.

Hummus

  • Umieść wszystkie składniki w pojemniku do miksowania.
  • Sok z cytryny dodaj do pozostałych produktów i miksuj do momentu, aż będą gładką masą.
  • Dopraw do smaku solą.
  • W zależności od tego jaką chcesz uzyskać konsystencję, dodaj przegotowaną wodę.
  • Rozsmaruj na talerzu humus i polej oliwą z oliwek.
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Bliskowchodnia
Słowo kluczowe: Biodrówka, Hummus, Jagnięcina, Smażenie

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close