Przepiórka z grilla na zielonym puree

440
DOCENISZ ZA

Delikatny i głęboki smak mięsa, soczystość, chrupiącą skórkę i kremowe, orzeźwiające dodatki.

Przepiórka z grilla na zielonym puree z groszku z dodatkiem mięty to świetna propozycja kulinarna zarówno dla miłośników drobiu jak i dziczyzny. Mamy w tym wypadku “kilka pieczeni na jednym ogniu”. Po pierwsze przepiórka idealnie nadaje się na grilla. W Polsce jest jeszcze mało znana w tym wydaniu to fakt. W kraju Aborygenów natomiast, gdzie sztuka BBQ stanowi nieodłączny element codzienności, przepiórki najczęściej lądują właśnie na grillu. Czemu tak się dzieje? Przede wszystkim przepiórka z grilla to mięso przepiórki  jest super delikatne i jednocześnie soczyste. Dziczyzna oznacza także, że jest to drób super zdrowy bez hormonów, antybiotyków i innych dodatków. Co więcej mięso zawiera minimalną ilość tłuszczu za to całą gamę odżywczych protein i witamin.

A na koniec oczywiście smak. Zawsze chodzi o przede wszystkim o smak. Więc smak dzikiej przepiórki to pełnia fantastycznych nut smakowych wynikających z diety opartej o ziarna, trawy i zioła porastające łąki. Charakterystyczna dla dziczyzny głębia smaku to coś czym takie mięso na pewno się wyróżnia. Dodaj do tego chrupiącą, aromatyczną skórkę przypieczoną na grillu i soczystość mięsa. W naszym przepisie zaproponowany został także dodatek w postaci puree dającego kremowe wykończenie i delikatną nutę miętowego orzeźwienia. 

Przepis przygotował Bart Luna i jest to kolejny powód żeby spróbować przepiórki w tym wydaniu. Przepiórkę w całości możesz kupić tutaj.

Przepiórka z grilla na groszkowym puree

Użyty sprzęt

  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa
  • grill
  • sylikonowy pędzelek

Składniki

  • 4 tuszki przepiórki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • tymianek
  • suszony kolorowy czosnek
  • olej

Sposób przygotowania

  • Tuszki przepiórki dokładnie umyj, wysusz.
    Natrzyj delikatnie olejem dopraw solą, pieprzem, kolorowym czosnkiem, środek przepiórki natrzyj solą z pieprzem dodaj rozmaryn z tymiankiem.
  • Grill przygotuj do grillowania w dwóch strefach bezpośredniej i pośredniej.
    Temperatura około 180 st C.
  • Przepiórki grilluj metodą bezpośrednią (czyli bezpośrednio nad żarem) przewracaj w momencie gdy mięso odpuści od ruszta. Grilluj do momentu jak mięso zostanie podpieczone – nie spalone. Przełóż w strefę pośredniego grillowania pozwalając na wolne dochodzenie, co jakiś czas smarując olejem z przyprawami użytymi wcześniej w celu otrzymania chrupiacej skórki.
  • Ugrillowane tuszki zdejmij przy temperaturze wewnątrz mięsa ok 80 st C. Przed podaniem pozwól im chwilę odpocząć.
  • Ciekawą propozycją podania przepiórki jest połaczenie z puree z zielonego groszku z dodatkiem mięty.
    zgrillowana przepiórka na groszku

Video

Notatki

Dzikie ptactwo idealnie nadaje się do obróbki nad żywym ogniem, gdzie dodatkowe walory smakowe daje nam dym dobrej jakości węgla drzewnego.  Pozwala nam to przenieść się do czasów, w których większość potraw po udanym polowaniu przygotowywana była na ognisku. Dzięki użyciu podstawowych pzypraw mięso to zachowuje swoje oryginalne walory smakowe.
Typ dania: Danie Główne
Słowo kluczowe: Drób, Dziczyzna

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close