Jagnięcina stir fry z teriyaki

270
DOCENISZ ZA

Idealną harmonię azjatyckich smaków, delikatność mięsa, chrupkość warzyw, wyrazisty smak

Jagnięcina stir fry z teriyaki to propozycja idealna dla fanów kruchej jagnięciny oraz kuchni azjatyckiej. To połączenie delikatnego mięsa, intensywnych przypraw i chrupkich warzyw. Jagnięcina stir fry jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis został przygotowany przez mistrza kuchni Jarosława Walczyka, który pracował na brytyjskiej biodrówce jagnięcej. Angielska jagnięcina grass fed jest fantastyczna. Można ją kupić na w naszym sklepie. Sprawdź biodrówkę lub inne produkty z jagnięciny lub wołowiny idealnej na stir fry.

Polecamy też inne przepisy na dania z jagnięciny na naszym blogu.

Jagnięcina stir fry z teriyaki

Doskonała, delikatna angielska biodrówka jagnięca smażona w stylu azjatyckim.
Porcja dla 4 osoby
Czas przygotowania 40 mins
Czas gotowania 15 mins

Składniki

  • 1,25 kg Biodrówka jagnięca
  • 50 ml Olej z esencja masła
  • 10 ml Olej sezamowy
  • kg 0,02 Papryka chili
  • kg 0,08 Czosnek
  • kg 0,50 Pak choi
  • kg 0,50 Brokuły
  • kg 0,20 Cebula czerwona
  • kg 0,10 Orzechy nerkowca
  • kg 0,20 Wino białe wytrawne/ryżowe
  • kg 0,04 Mąka ziemniaczana
  • kg 0,04 Kolendra świeża

Marynata

  • kg 0,20 Sos Teriyaki (do smaku)
  • kg 0,12 Sos Słodki z chili
  • kg 0,06 Sos Sojowy

Sposób przygotowania

  • Na początku należy przygotować mięso. Biodrówkę jagnięcą po wyjęciu z vacuum umyj i następnie osusz ręcznikiem papierowym. Doskonała będzie do tego brytyjska jagnięcina. Mięso można delikatnie oczyścić z błony. Oczyszczoną biodrówkę pokrój w bardzo cienkie plastry.
  • Następnie trzeba zająć się przygotowaniem warzyw. Czosnek obierz i pokrój w cienkie paski. Pak choi także pokrój w cienkie paski.
  • Mięso umieść w szklanej misce i zamarynuj w sosie sojowym, sosie teriyaki , słodkim sosie chilli i oleju sezamowym odstawiając do lodówki na ok. 30 minut (przykryj miskę np. kawałkiem folii spożywczej). Przed samym smażeniem wyjmij z lodówki (ok 15 minut wcześniej), aby mięso postało chwilę w temperaturze pokojowej.
  • Upraż orzechy nerkowca na suchej patelni na średnim ogniu przez 3-4 minuty, delikatnie potrząsając patelnią, aż orzechy będą złote; natychmiast wyjmij z patelni, aby zapobiec przypaleniu.
  • Rozgrzej wok, dodaj olej sezamowy i dodaj mięso na dużym ogniu. Smaż aż się zrumieni, ale nie ugotuje. Wyjmij z woka i trzymaj w cieple.
  • Ponownie rozgrzej wok z olejem z esencją masła. Dodaj brokuły, cebulę, pok choi, czosnek, chili i smaż na średnim ogniu. Na końcu dodaj sos teriyaki, słodki sos chili – chwilę gotuj.
  • Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z białym winem i dodaj do warzyw. Następnie dodaj mięso.
  • Na sam koniec dodaj posiekaną kolendrę. Podając udekoruj posypując prażonymi orzechami nerkowca.
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Azjatycka
Słowo kluczowe: Biodrówka, Jagnięcina, Kuchnia azjatycka, Stir-fry

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close