Stek z polędwicy sous vide ze szparagami

1.7K
DOCENISZ ZA

Soczystość i delikatność mięsa polędwicy, które przygotowane techniką sous vide ma jeszcze więcej delikatności.

Wypróbuj ten przepis na następną specjalną okazję. Steki z polędwicy wołowej podawane są ze szparagami i słodką cebulą. To świetny sposób, aby pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi!

Sprawdź także inne ciekawe przepisy na dania z wołowiny.

A doskonałej jakości polędwicę Black Angus USA możesz kupić w sklepie na BBQ.PL

Stek z polędwicy sous vide ze szparagami

Jeśli lubisz steki z polędwicy to przygotowanie ich techniką sous vide sprawi Ci jeszcze więcej satysfakcji. Mięso będzie jeszcze bardziej delikatne i rozpływające się w ustach. Idealne na wyjątkową okazję.
Porcja dla 4
Czas gotowania 1 hr 55 mins

Użyty sprzęt

  • Worki vacuum do sous vide
  • Zgrzewarka próżniowa
  • Cyrkulator do sous vide
  • Żeliwna patelnia do grillowania
  • Termometr do mięsa

Składniki

  • 2 steki z polędwicy wołowej min 3 cm grubości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 0,5 kg świeżych szparagów (obranych)
  • 8 obranych cebulek
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Przygotuj cyrkulator i umocuj go na garnku. Napełnij garnek wodą zgodnie z instrukcją producenta Twojego sprzętu. Rozgrzej cyrkulator do temperatury 60°C.
  • Dopraw teraz steki z polędwicy wołowej do smaku solą i pieprzem według uznania. Umieść je w vorku vacuum z czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem. Zgrzej przy pomocą zgrzewarki vacuum.
    Odłóż na bok.
  • Umieść szparagi, cebulki, masło, sól i pieprz w oddzielnym worku vacuum i zgrzej.
  • Zanurz worek z warzywami w wodzie i ustaw timer na 45 minut gotowania.
    Kiedy timer się wyłączy zanurz worek ze stekami i gotuj przez dodatkową godzinę.
    Po zakończeniu gotowania wyjmij ostrożnie obydwa worki z wody.
  • Rozgrzej dużą, żeliwną patelnię do grillowania do średniej temperatury.
  • Wyjmij steki z torby, wyrzuć torebkę razem z rozmarynem i czosnkiem.
    Grilluj steki z polędwicy na patelni 2-3 minuty z każdej strony. Aż temperatura w steku osiągnie ok 63 °C.
    Następnie odłóż je na chwilę żeby odpoczęły.
  • Podawaj na szparagach z cebulkami.

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: warto użyć termometru do mięsa żeby kontrolować temperaturę. Zmierz ją pod koniec smażenia wkładając termometr idealnie w środek steka.
Kalorii: 330kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Europejska
Słowo kluczowe: grillowanie, Polędwica, Smażenie, Sous vide, Steki, Wołowina marmurkowa

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close