Kanapka ze stekiem flat iron z grillowanymi warzywami

276
DOCENISZ ZA

Super smak i soczystość mięsa, pyszne grillowane warzywa i sosy zamknięte w świeżym, chrupiącym pieczywie.

Kanapka ze stekiem flat iron z grillowanymi warzywami to super przepis na szybką i bardzo pyszną przekąskę. W kilka minut możesz przygotować świetne, odżywcze danie. Steki flat iron są idealne do przygotowania na grillu ale równie szybko i łatwo przygotujesz je na domowej patelni grillowej. Flat iron jest niesamowicie delikatny, marmurkowy i soczysty. Do tego zawiera mnóstwo żelaza (czemu zresztą zawdzięcza swoją nazwę). Podany w kanapce z grillowanymi warzywami jest prawdziwą petardą!

Sprawdź więcej przepisów na dania z wołowiny na naszym blogu.

A pysznego flat irona możesz kupić w naszym sklepie BBQ.PL.

Kanapka ze stekiem flat iron z grillowanymi warzywami

Porcja dla 2 osoby

Użyty sprzęt

  • Patelnia grillowa z grubym dnem
  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa
  • szklana miska
  • Ręczny palnik gazowy

Składniki

  • 2 szt Flat Iron Black Angus
  • 2 szt Ciabatta
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 główki czosnku
  • 3 szt kolorowej papryki
  • 1 seler naciowy
  • 2 rzodkiewki
  • 1 papryczka chilli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 plastry sera cheddar
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • olej
  • przyprawa Weber Chicago Steak
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka chrzanu śmietankowego

Sposób przygotowania

  • Warzywa pokrój w krążki, dopraw solą, pieprzem i podsmaż na odrobinie oleju.
  • Steki posmaruj delikatnie olejem, dopraw przyprawą Weber Chicago Steak z obu stron.
  • Smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po przełożeniu steka na drugą stronę dodaj na patelnię masło, rozmaryn, dwa rozgniecione ząbki czosnku i polewaj tym mięso podczas smażenia. Czas obrórki dostosuj do swoich upodobań co do stopnia wysmażenia steka. Po zdjęciu z patelni pozwól miesu odpocząć około 5 minut.
  • Ciabattę przekrój na pół, posmaruj masłem wewnętrzne strony i delikatnie zgrilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku. Połącz majonez, musztardę i chrzan. Dopraw solą i pieprzem.
    Powstałym sosem posmaruj pieczywo i układaj na nim warzywa, pokrojone w plastry mięso oraz ser, który możesz roztopić ręcznym palnikiem gazowym. Wszystko przykryj drugą częścią ciabatty rownież pokrytą sosem majonezowo-chrzanowym.

Video

Notatki

Wskazówka: w środku steka przebiega ścięgnista błona. Warto po usmażeniu krojąc w paski steka na kanapkę wyciąć tą błonę. Samo mięso jest idealnie kruche i delikatne.
Typ dania: Przekąska
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: Do smażenia, Flat iron, grillowanie, Na grilla, Steki alternatywne

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close