Tri tip steak w ziołowej marynacie

671

Proponujemy szybki i łatwy przepis na Tri tip steak z marmurkowej, sezonowanej wołowiny Black Angus USA autorstwa Daniela Żurawskiego. Jest to przepis jednego z laureatów konkursu “Show me how you do it” ogłoszonego na naszym fanpage BBQ.PL. Pan Daniel zaproponował tego pysznego steka w marynacie z ziół i czosnku. Składniki do wykonania przepisu znajdą się w każdej kuchni. Wystarczy wysokiej jakości mięso i dobra grillowa patelnia i pyszne danie będzie gotowe w kilka minut. Do tego jako dodatki smażone pieczarki lub inne grzyby i świeże chrupiące pieczywo. W prostocie siła i smak.

Przepis na smakowite danie jest w zasięgu ręki, a Tri tip można kupić w naszym sklepie w zakładce steki alternatywne.

Panu Danielowi bardzo dziękujemy za udział w konkursie i współtworzenie z nami bazy wiedzy dla pasjonatów grillowania. Gratulujemy wygranej!

Zapraszamy też do zakładki wołowina gdzie znajdują się inne pyszne inspiracje jak przygotować steka.

Tri tip steak w ziołowej marynacie

Porcja dla 2 osoby
Czas przygotowania 3 hrs 30 mins
Czas gotowania 6 mins

Użyty sprzęt

  • dobra patelnia grillowa z grubym dnem

Składniki

  • 2 steki Tri Tip Steak  ok 300g

Marynata

  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 150 ml sosu sojowego
  • 150 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżki suszonego tymianku
  • 3 łyżki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Przygotowanie marynaty

  • Do niewielkiej szklanej miski wlewamy sos sojowy i oliwę z oliwek. Czosnek prasujemy i umieszczamy w misce, do miski wrzucamy także zioła i wszystko razem mieszamy z sosem sojowym i oliwą do uzyskania jednolitej konsystencji.  Steki wkładamy do worka zip, a przygotowaną marynatą zalewamy dokładnie steki. Worek zamykamy i ugniatamy, aby marynata połączyła się ze stekami na całej powierzchni. Na 3 godziny wstawiamy to do lodówki do zamarynowania.

Smażenie steków

  • Na patelni grillowej roztapiamy masło. Dodajemy pokrojony czosnek i świeży rozmaryn. Steki smażymy po 3 min z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na 4 min żeby odpoczęły. Można przykryć je luźno folią aluminiową.

Dodatki

  • Można podawać z mini pieczarkami podsmażonymi na masełku z czosnkiem. Do tego idealny będzie chrupiący chlebek z pieca nasączony masłem czosnkowym.
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Polska
Słowo kluczowe: Do smażenia, grillowanie, Na grilla, Smażenie, Steki, Tri-tip, Wołowina, Wołowina sezonowana

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close