Flank steak z gnocchi w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

162

Jeśli lubicie kuchnię włoską to ten przepis powinien wam przypaść do gustu. Flank steak z marmurkowej, sezonowanej wołowiny autorstwa Konrada Wanio kolejnego laureata konkursu “Show me how you do it” ogłoszonego na naszym fanpage BBQ.PL. Flank steak to chyba jeden z naszych ulubionych steków. Tym bardziej dziękujemy za propozycję przepisu. Delikatne gnocchi i kremowy sos z suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką kulinarnie przenoszą nas od razu do słonecznej Toskanii. Włoskie smaki i aromaty to zawsze dobry pomysł. W połączeniu z kruchym, soczystym stekiem muszą być petardą!

Flank steak jest do kupienia w naszym sklepie w zakładce steki alternatywne.

Panu Konradowi również bardzo dziękujemy za udział w konkursie i współtworzenie z nami bazy wiedzy dla pasjonatów grillowania. Gratulujemy wygranej!

Zapraszamy też do zakładki wołowina gdzie znajdują się inne pyszne inspiracje jak przygotować steka.

Flank steak z gnocchi w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

Składniki

  • 1 flank steak
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • rozmaryn
  • masło
  • sól i pieprz
  • 1 opakowanie gnocchi

Sos

  • 150 g pancetty
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • 4 łyżki pesto paprykowego
  • 40 g tartego sera dojrzewającego twardego
  • 20 g tartej mozzarelli
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • Zaczynamy od wyciągnięcia steka z lodówki minimum na godzinę przed przygotowaniem, aby nabrał temperatury pokojowej. W tym czasie przygotowujemy nasz dodatek. Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Na dużą patelnię wylewamy suszone pomidory wraz z zawartą w środku oliwą. Dodajemy posiekany czosnek i pancettę, wszystko razem delikatnie podsmażamy.
  • Dodajemy ugotowane gnocchi, pesto, mozzarellę oraz ser dojrzewający, podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia się serów.
  • Wlewamy śmietanę i dobrze mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz pietruszkę.
  • Stek dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy z każdej strony.
  • Na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, tymianek i rozmaryn.
  • Używamy metody reverse sear (odwróconego smażenia) dlatego najpierw smażymy stek na niskiej temperaturze, do osiągnięcia pożądanego przez nas stopnia wysmażenia, najlepiej posiłkować się termometrem. Ja celując w stopień wysmażenia medium (60-65 °C w najgrubszym miejscu) smażę steka do temperatury ok 55 °C, gdyż późniejszy searing jeszcze ją podniesie.
  • Po osiągnięciu pożądanej temperatury wyciągamy steka na deskę do krojenia aby odpoczął, nasze masło z przyprawami przelewamy do małej miski i wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym.
  • Nagrzewamy patelnię do bardzo wysokiej temperatury i obsmażamy stek z każdej strony aż nabierze ładnego koloru. Po czym znów dajemy mu odpocząć.
  • Teraz już tylko kroimy, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, polewamy naszym masłem, serwujemy z gnocchi i gotowe. 
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Włoska
Słowo kluczowe: black angus, Flank steak, grillowanie, Steki, Wołowina marmurkowa

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close