Skirt Steak z sosem Salsa Verde

376

Tym razem świetny przepis na Skirt steak z sosem Salsa Verde autorstwa Marka Pietryga, który jest laureatem konkursu “Show me how you do it” ogłoszonego na naszym fanpage BBQ.PL. Skirt steak jest pyszny i poprzerastany, pochodzi jednak z podbrzusza tuszy wołowej, z miejsca, które wykonuje sporo pracy motorycznej. Oznacza to, że może nie być tak kruchy jak polędwica ;). Jednaj jeśli jest z wołowiny sezonowanej, wysokiej jakości z pewnością będzie soczysty i delikatny. Smak mięsa z tego przepisu podkreśli orzeźwiająca salsa, która jest doskonała do tego typu steków. Z kwaśnymi smakami salsy doskonałą harmonię stworzą słodkie nuty duszonej marchewki i kukurydzy przełamane ostrością papryczki. W towarzystwie tak dobranych dodatków pełna smakowitość wołowiny charakterystyczna dla tego steka będzie jeszcze bardziej wyeksponowana.

Skirt steak jest do kupienia w naszym sklepie w zakładce steki alternatywne.

Panu Markowi bardzo dziękujemy za udział w konkursie i współtworzenie z nami bazy wiedzy dla pasjonatów grillowania. Gratulujemy wygranej!

Zapraszamy też do zakładki wołowina gdzie znajdują się inne pyszne inspiracje jak przygotować steka.

Skirt Steak z sosem Salsa Verde

Porcja dla 2 osoby
Czas przygotowania 2 hrs
Czas gotowania 4 mins

Użyty sprzęt

  • Zwykła patelnia z nieprzywierającą powłoką

Składniki

  • 300 g jakościowej wołowiny w formie steku (np.: Skirt Steak)
  • sól, pieprz do przyprawienia mięsa
  • czosnek granulowany do przyprawienia mięsa

Marynata

  • 1 pomarańcza wyciśnij sok
  • 1 limona
  • ½ białej cebuli wyciśnij sok

Salsa Verde

  • ½ białej cebuli
  • 1 łyżka octu winnego
  • garść natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz do smaku

Kukurydza

  • 100 g kukurydzy konserwowej                                
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ małej papryczki pepperoni
  • 1 mała zielona cebulka
  • 50 g sera (wybierz swój ulubiony)
  • 50 ml burbonu

Duszona marchewka

  • 3 marchewki                                                             
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (można użyć swojej ulubionej aromatyzowanej)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku

Sposób przygotowania

  • Przygotowujemy mięso na desce, odkrawamy ewentualny nadmiar tłuszczu, następnie delikatnie nacinamy jego powierzchnię co około 2cm i pod kątem 90°tworząc „szachownicę". Następnie przyprawiamy mięso solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym dokładnie z obydwu stron i odstawiamy na bok, a bierzemy się za przygotowanie marynaty.
  • Do wspólnego naczynia wyciskamy sok z pomarańczy i limonki oraz dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Marynatę dokładnie mieszamy, wkładamy do niej naszego steka i całego polewamy oraz obkładamy cebulą. Odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca na nie dłużej niż 2 godziny. Możemy oczywiście skrócić czas marynowania, jeżeli zajdzie taka potrzeba.
  • Następnie przygotowujemy naszą salsę, zaczynając od wrzucenia do blendera połowy cebuli, rozkrojonej na mniejsze kawałki. Do tego dodajemy sporą garść pietruszki – to ona będzie bazą naszego sosu. Dodajemy również rozgnieciony ząbek czosnku, płatki chili oraz resztę płynnych składników. Możemy skosztować sosu i według uznania dodać pieprzu i soli.
  • Przed usmażeniem naszego steka musimy przygotować marchewki, które kroimy w drobne talarki. Następnie wrzucamy je na patelnię, dodajemy 2 łyżki oliwy i szklankę wody. Całość gotujemy pod przykryciem, aż marchewki zmiękną. Po odparowaniu wody dodajemy jeszcze łyżkę oliwy, bułkę tartą oraz przyprawy i lekko marchewki podpiekamy.
  • Aby usmażyć nasze mięso musimy jeszcze wymieszać sok z limonki z sosem sojowym, tworząc sos którym będziemy smarować steka w trakcie smażenia.
    Rozgrzewamy dobrze patelnię, a mięso wyciągamy z marynaty i odkładamy na chwilę, aby straciło nadmiar płynu. Kiedy jest już gotowe kładziemy je na patelnię i smażymy około 2 minuty z każdej strony. Następnie smażymy kolejne 2 minuty co około 30 sekund obracając i smarując naszym sosem z limonki i sosu sojowego. Zdejmujemy mięso z patelni i czekamy około 6 – 8 minut.
  • W czasie kiedy nasze mięso odpoczywa przygotujmy jeszcze kukurydzę. Odsączamy ją i wrzucamy do rondelka i dodajemy oliwy. Po nagrzaniu wlewamy Burbon i podpalamy, aby pozbyć się aromatu alkoholu.
  • Następnie kroimy papryczkę pepperoni i zieloną cebulkę w cienkie plasterki i całość lekko podsmażamy. Na koniec drobno trzemy na wierzch ser i na chwilę przykrywamy, aby mógł się roztopić.
  • Na koniec cienko kroimy mięso i polewamy przygotowanym Salsa Verde.
    skirt steak z zieloną salsą
Typ dania: Danie Główne
Słowo kluczowe: Do smażenia, grillowanie, Na grilla, Skirt Steak, Steki, Wołowina marmurkowa

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close