Flat iron w marynacie balsamicznej z masłem serowo czosnkowym

498

Gorąco polecamy przepis na Flat iron w marynacie balsamicznej z masłem serowo czosnkowym autorstwa Grzegorza Furgacza, który jest zwycięzcą konkursu “Show me how you do it” ogłoszonego na naszym fanpage BBQ.PL. Flat iron to bardzo marmurkowy stek i jednocześnie bardzo delikatny i soczysty. Jest on drugim po polędwicy najbardziej delikatnym mięśniem w tuszy wołowej. Ma także bardzo dużo żelaza. Polecamy wszystkim amatorom wołowiny, którzy cenią sobie kruchość i pełnię smakowitości mięsa wołowego. Przepis oprócz instrukcji przygotowania mięsa zawiera także bardzo ciekawą propozycję marynaty, a także fantastycznych dodatków dopełniających danie.

Flat iron jest do kupienia w naszym sklepie w zakładce steki alternatywne.

Panu Grzegorzowi bardzo dziękujemy za udział w konkursie i współtworzenie z nami bazy wiedzy dla pasjonatów grillowania. Gratulujemy wygranej!

Zapraszamy też do zakładki wołowina gdzie znajdują się inne pyszne inspiracje jak przygotować steka.

Flat iron w marynacie balsamicznej z masłem serowo czosnkowym

Czas przygotowania 5 hrs
Czas gotowania 6 mins

Składniki

  • 2 steki flat iron ok 150-200g każdy

Marynata balsamiczna

  • 100 ml octu balsamicznego
  • 100 ml sosu sojowego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Masło serowo-czosnkowe

  • ½ kostki masła
  • ser pleśniowy
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
  • ½ łyżki czosnku mielonego

Sposób przygotowania

  • W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę balsamiczną. W szklanej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Wkładamy steki do worka i zalewamy je marynatą. Odkładamy do lodówki na ok. 5 h.
  • Przygotowujemy masło serowo czosnkowe, które będzie potrzebne do położenia na usmażonych stekach. Odstawiamy masło w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Następnie w małej misce dokładnie mieszamy je z serem pleśniowym, drobno posiekaną szalotką oraz czosnkiem mielonym.
  • Po zamarynowaniu wyjmujemy steki z worka i wycieramy ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy steki po 3 min z każdej strony z cebulką i rozmarynem.
  • Po usmażeniu odkładamy na kilka minut żeby steki odpoczęły.

Dodatki

  • W międzyczasie należy przygotować dodatki np.: ziemniaki, szaszłyki i ser chalumni.
  • Ziemniaki dokładnie myjemy. Nacinamy w równych odstępach. Do szpar naprzemiennie wkładamy boczek, paprykę. Wkładamy na ruszt grilla. Polewamy oliwą. Po 20 minutach, gdy ziemniaki troszkę się otworzą wkładamy ser chedar i dalej grillujemy. Ziemniaki będą idealne gdy ser się rozpuści, a ziemniak przyrumieni.
  • Szaszłyki: Nawlekamy na szpikulec pieczarki, cebulę, żółtą paprykę, pomidor. Grillujemy.
  • Ser chalumi można podpiec na grillu elektrycznym.
Typ dania: Danie Główne

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close