Delikatna pieczeń z udźca jagnięcego jest doskonała na każdą wyjątkową okazję. Udziec jagnięcy to znakomita propozycja na przykład na świąteczny lub noworoczny obiad, który zachwyci Twoich najbliższych. Sprawdź nasz przepis, w którym proponujemy jagnięcinę ze świeżym rozmarynem oraz klasycznymi polskimi dodatkami takimi jak maślane puree ziemniaczane i buraczki. Do tego sos miodowo musztardowy, którego ostro słodki smak idealnie podkreśli delikatny aromat jagnięciny.
Delikatny udziec jagnięcy na pieczeń kupisz na BBQ.PL. A inne inspiracje na dania z jagnięciny znajdziesz w kategorii Jagnięcina na naszym blogu 🙂

Udziec jagnięcy pieczony w soli
Użyty sprzęt
- Ostry nóż
- Szczypce do mięsa
- Patelnia z grubym dnem
- Piekarnik
- Termometr do mięsa do używania w piekarniku
- Forma do pieczenia
- Robot kuchenny / rózga kuchenna
Składniki
- 1,5 kg udziec jagnięcy
- + – 2 kg sól morska gruboziarnista
- 6 szt białka
- 4 ząbki czosnku
- 1 rozmarynu
- pieprz
- olej
- woda
Sos miodowo-musztardowy
- 3 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
- 1 łyżka musztardy (np. dijon)
Sposób przygotowania
- Mięso oczyść z błon, osusz. Naszpikuj mięso rozmarynem i ząbkami czosnku. Odstaw na parę godzin w chłodne miejsce.
- Na dobrze rogrzanej patelni obsmaż mięso do uzyskania brązowej skórki. Po smażeniu dopraw mięso pieprzem i zostaw do lekkiego wystygnięcia.
- Rózgą kuchenną ubij białka na pianę, wymieszaj z solą oraz odrobiną wody tworząc masę solną.Formę żaroodporną wyłóż częścią masy solnej (mniej więcej wielkości mięsa z lekkim zapasem). Na masę połóż gałązki rozmarynu a następnie mięso, na którym również rozłóż rozmaryn. W udziec jagnięcy wbij sondę od termometru i całość dokładnie obłóż masą solną.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C, piecz mięso aż osiągnie 58°C wewnątrz.Wyjmij pieczeń z piekarnika i pozwól jej odpocząć. Rozbij solną skorupkę, wyjmij udziec jagnięcy oczyszczając z soli, w której był pieczony.
- Serwuj jagnięcinę z puree ziemniaczanym z rozmarynem oraz domowymi buraczkami. Mięso polej sosem miodowo-musztardowym do smaku.
Przygotowanie sosu miodowo-musztardowego
- W małym rondelku mieszamy musztardę i miód. Stawiamy na chwilę na bardzo małym ogniu żeby podgrzać sos i żeby składniki dobrze się wymieszały.
Video
Notatki
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.