Stek z rostbefu Black Angus USDA PRIME z sosem pieprzowym

1.2K
DOCENISZ ZA

Klasyczny smak mięsa wołowego najwyższej jakości, łatwość i szybkość przygotowania.

Masz mało czasu na gotowanie, a marzy Ci się soczysty, pyszny stek? Stek z rostbefu z patelni to klasyczne danie kuchni amerykańskiej, które przygotujesz z łatwością w 20 min. Potrzebne Ci będzie mięso wysokiej jakości najlepiej Black Angus w klasie USDA PRIME i porządna żeliwna patelnia. Sprawdź fantastyczny przepis, który przesłał do nas Tomek. Jako dodatek zaproponował do steka bardzo interesujący sos pieprzowy z pieprzem zielonym w zalewie i brandy. Jak widać na zdjęciach stek wyszedł idealnie wysmażony. Gratulujemy mistrzowskiego wyczucia i dziękujemy za inspirację. Na pewno przyda się wielu mięsożercom. Oczywiście czekamy na więcej tak dobrych przepisów 😀 . 

Stek z rostbefu to absolutny klasyk. Dobrze przygotowany i podany smakuje epicko. Wysokiej jakości steki z rostbefu znajdują się oczywiście w naszym sklepie na BBQ.PL.

Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!

Stek z rostbefu Black Angus USDA PRIME z sosem pieprzowym

Porcja dla 1 osoby
Czas gotowania 20 mins

Użyty sprzęt

  • Dobra żeliwna patelnia

Składniki

  • 450 g stek z rostbefu marmurkowa wołowina USDA PRIME
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 50-75 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu i tymianku

Sos

  • pieprz zielony w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 ml brandy
  • 40 g śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  • Stek z rostbefu należy wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem. Zostaw go na desce, tak aby osiągnął temperaturę pokojową. Wyjmij z vacumm i osusz z nadmiaru osocza jeśli będzie taka potrzeba.
  • Stek w klasie jakości USDA PRIME nie wymaga marynowania wymyślnymi przyprawami. Wystarczy, że doprawisz go solą oraz świeżo, grubo mielonym pieprzem.
    Po doprawieniu steka przygotuj też na desce wszystko co będzie Ci potrzebne do smażenia. Masło, świeże zioła oraz czosnek. Nie obieraj ząbków czosnku. Rozgnieć je jedynie na desce nożem lub dłonią.
  • Rozgrzej żeliwną patelnię na na dużym palniku ze średnim ogniem. Powinno to zająć kilka minut, aby cała powierzchnia patelni osiągnęła wysoką temperaturę. Na patelnię wlej trochę oliwy z oliwek, a po kilku sekundach połóż na niej stek. Smaż przez około 1-1,5 minuty z każdej strony. Następnie dodaj masło, czosnek, gałązki rozmarynu oraz tymianku.
    smażenie steka
  • Stek smaż jeszcze przez około 2 minuty z każdej strony. Używając łyżki, mięso bez przerwy polewaj płynnym masłem.  Jeśli stek jest cieńszy, powinniśmy uważać, aby nie smażyć zbyt długo. Jeżeli masz wątpliwości, dobrym pomysłem może okazać się zdjęcie steka z patelni po smażeniu około minuty z każdej strony i zrobienie niewielkiego nacięcia, aby sprawdzić stopień wysmażenia. Jeżeli jest niewystarczający, stek natychmiast umieść z powrotem na patelni.
    smażenie steka
  • Po usmażeniu stek, czosnek oraz zioła przekładamy z patelni na deskę, aby odpoczął.
    W tym czasie przygotuj pyszny sos pieprzowy z brandy. Nadmiar masła odlej, tak aby po smażeniu na patelni zostały około 2 łyżki. Skręć gaz na nieco mniejszy i dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę pieprzu zielonego (bez zalewy). Mieszaj, aż czosnek się lekko zarumieni, a następnie wlej brandy. Dla osób mających bezpieczne otoczenie oraz sporo doświadczenia, po wlaniu brandy można zawartość patelni podpalić używając długiej zapalniczki lub przechylając patelnię nad palnikiem. Mimo wszystko, nie zalecam tego robić w domu :).
    Zaczekaj aż zawartość na patelni nieco się zredukuje, a następnie dodaj śmietankę 30%. Ciągle mieszając redukuj jeszcze trochę. Można to robić już z wyłączonym palnikiem – patelnia żeliwna będzie wciąż bardzo gorąca i będzie trzymać ciepło jeszcze przez dłuższą chwilę.
  • Stek, który odpoczął możemy pokroić na ładne plastry na desce i udekorować go smażonym czosnkiem i ziołami.
  • Dodatki do dania wedle upodobań. Świetnie pasują grubo krojone frytki z ziemniaków ze skórką, gotowane szparagi czy groszek cukrowy. Można też, z niewielką ilością oliwy z oliwek, podsmażyć pieczarki, paprykę, cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Warzywa powinny być smażone krótko i na mocno rozgrzanej patelni, aby zachowały swoją teksturę.
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: black angus, Do smażenia, Na grilla, Smażenie, Stek z rostbefu, Steki, Wołowina, Wołowina marmurkowa

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close