Grillowany teres major z sosem pieprzowo-serowym

656
DOCENISZ ZA

Prostotę przygotowania i pełnię mięsnego aromatu steka.

Stek teres major to fantastyczny stek wołowy z łopatki. Możesz go spotkać także pod nazwą petite tender. Wygląda jak mała polędwiczka i jest prawie tak delikatny. Doskonale nadaje się na grilla w całości. Można go szybko przygotować bez wcześniejszego marynowania. Upewnij się jednak,  że pochodzi z wołowiny sezonowanej wysokiej jakości. My w przepisie proponujemy steka teres major Black Angus z grillowanymi lub pieczonymi ziemniakami z sosem pieprzowo- serowym. W prostocie tego przepisu tkwi jego siła. Ponieważ teres major ma mnóstwo mięsnego aromatu doskonale komponuje się z ziemniakami i aksamitno-ostrym sosem, który tylko go podbija.

Grillowamy Teres major

Mało znane w Polsce alternatywne cięcie stekowe u nas z rasy bydła Black Angus,, dające niesamowite doznania kulinarne.
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 20 mins

Użyty sprzęt

  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa
  • grill
  • szklana miska

Składniki

  • 2 sztuki Teres Major Black Angus
  • 4 ziemniaki
  • 100 g sera typu blue
  • 4 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • sól morska gruboziarnista
  • olej
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania

  • Mięso osusz i oczyść z błon za pomocą ostrego noża. W miedzy czasie przygotuj grill dwustrefowo – grillowanie bezpośrednie ok. 200 st. C i pośrednie w lekkiej odległości od żaru.
  • Ziemniaki możesz przygotować na dwa sposoby:
    – podgotowane ziemniaki krótko grilluj
    – zawinięte w folię aluminiową ziemniaki grilluj do miekkości
  • Ser typu blue pokrusz do miski, dodaj śmietanę lub jogurt, majonez, sok wyciśniety z połowy limonki i wymieszaj. Dodaj marynowanego pieprzu w ilości według własnych upodobań. Delikatnie wymieszaj.
  • Oczyszczone z błon mięso nasmaruj olejem i oprósz solą.
  • Steki ułóż na ruszcie bezpośrednio nad żarem i grilluj do momentu, w którym mięso przestanie przywierać do ruszta. Przełóż na drugą stronę i grilluj do uzyskania temperatury 47 st. C wewnątrz steka. Następnie przełóż steki w strefę pośrednią.
    TIP: Jeśli jesteś zapalonym grillowcem możesz pokusić się o uzyskanie diamond bar marks czyli kultowej kratki na steku poprzez odpowiednie ułożenie go względem ruszta.
  • Po uzyskaniu temperatury 54 st. C zdejmij mięso z ruszta i odłóż do odpoczynku (odpowiednia temperatura do serwowania steków to ok. 57 st. C )
  • Steki po odpoczynku pokrój w plastry. Serwuj z ziemniakami z sosem pieprzowo -serowym.
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: BBQ, black angus, grillowanie, Na grilla, Petite tender, Sosy, Steki, Steki alternatywne, Szybko i łatwo, Teres major, Wołowina

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating




Close
Tender Meat sp. z o.o. © Copyright 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close