Go Back
Schab z dzika z pesto

Rolowany schab z dzika z bazyliowym pesto

Roladki z dzika, które są łatwe w przyrządzeniu a jednocześnie zachwycają swoim smakiem.
Czas przygotowania 1 hr
Czas gotowania 10 mins
2 hrs
Całkowity czas 3 hrs 10 mins
Typ dania Danie Główne
Typ kuchni Europejska
Porcja dla 4 osoby

Użyty sprzęt

  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa
  • Patelnia z grubym dnem
  • blender kielichowy
  • nić kuchenna

Składniki
  

  • 600 g schabu z dzika
  • 50 g pecorino
  • 150 ml oliwy
  • 2 pęczki bazylii
  • 2 czerwone pomidory
  • 2 żółte pomidory
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Mięso osuszyć, oczyścić z błon i ścięgien. Ostrym nożem naciąć poziomo wzdłuż dłuższego boku, nie przecinając do końca aż do uzyskania dużego plastra.
    schab z dzika cięty na pół
  • Wewnętrzną stronę mięsa przyprawić pieprzem. Odstawić do lodówki na czas przygotowania pesto.
    doprawianie schabu
  • Listki bazylii, czosnek i oliwę zmiksować w wysokim naczyniu. Dodać pecorino, doprawić solą pieprzem i cukrem. Podzielić masę na pół i do jednej połowy dodać bułkę tartą. Wymieszać.
    przygotowanie pesto
  • Po wyjeciu z lodówki mięso posolić z obu stron i na jednej równomiernie rozłożyć masę z bazylii.
    nakładanie pesto na schab
  • Mięso zawinąć niezbyt ciasno i przewiązać nicią kuchenną w odległości co 3 cm. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce. Po upłwie tego czasu pokroić w 3 cm plastry pomiędzy nićmi.
    związujemy schab
  • Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć plastry z obu stron do zrumienienia.
    Podawać z grillowanymi plastrami żółtych i czerwonych pomidorów oraz podpieczoną bagietką.
    smażenie roladek

Video

Słowo kluczowe Do smażenia, Dziczyzna