Go Back

Wiosenny burger

Burger przygotowany na grillu w towarzystwie jajka, boczku przyozdobiony liśćmi botwiny.
Bułka okraszona domowej roboty sosem BBQ. Idealny balans mięsa i tłuszczu gwarantuje nam
soczystość i wspaniały smak.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 10 mins
Całkowity czas 25 mins
Typ dania Danie Główne
Typ kuchni Amerykańska
Porcja dla 4 osób

Użyty sprzęt

  • grill
  • łopatka do mięsa
  • Ostry nóż
  • szczypce do grilla

Składniki
  

  • 4 szt bułki do burgerów bułki można upiec wcześniej lub nabyć gotowe
  • 4 szt burger QMP
  • 4 szt jajka
  • 4 szt kukurydzy
  • 2 szt ogórka małosolnego opcjonalnie
  • 1 opakowanie kiełek rzodkiewki
  • 2 szt liści botwiny
  • 12 plastrów boczku wędzonego parzonego
  • 8 plastrów sera cheddar
  • 1 szt czerwonej cebuli
  • 1 szklanka sosu bbq
  • 1 tbsp soli
  • 1 tbsp pieprzu

Sposób przygotowania
 

  • Uformowane bugery dopraw solą i pieprzem bezpośrednio przed położeniem na grill. Grilluj bezpośrednio po ok 2 minuty na stronę. Kukurydzę również połóż bezpośrednio nad ogniem. W międzyczasie na żeliwnej płycie ugrilluj boczek w plastrach.
  • Na ugrillowane burgery połóż plastry sera cheddar, przełóż w pośrednią strefę grillowania do czasu aż ser się rozpuści. W tym czasie połóż bułki na grill, oraz jajka na żeliwną płytę.
    Tip. jeśli nie posiadasz pełnego rusztu żeliwnego(płyty) jajka oraz boczek możesz usmażyć na patelni.
  • Zdejmij burgery z grilla, podpieczone bułki posmaruj sosem Bbq (przepis w osobnym wpisie) złóż w kolejności mięso, jajko, boczek, liście botwiny, czerwona cebula, kiełki rzodkiewki, ogórek małosolny.
  • Złożonego burgera podaj z ugrillowaną kukurydzą.
  • Smacznego

Video

Notatki

Burger jest dobrym rozwiązaniem na domowe grill/bbq party ze znajomymi. Możliwość konfiguracji "buły" jest nieograniczona.  Jest to szybka i bardzo smaczna propozycja, która zadowoli każdego mięsożercę.
Słowo kluczowe BBQ, Na grilla, USA, Wołowina