Go Back
gotowe żebra wołowe

Wolno pieczone żebra wołowe

Wolno pieczone żebra wołowe podane z babą ziemniaczaną i sosem rozmarynowym oraz piklami z czerwonej cebuli. Niezwykłe połączenie smaków dla wielbicieli techniki low & slow.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 4 hrs 30 mins
Całkowity czas 4 hrs 45 mins
Typ dania Danie Główne
Typ kuchni Europejska, Polska
Porcja dla 4 osoby

Składniki
  

  • 1 kg żebra wołowe USA Black Angus

Marynata

  • 3 Łyżki Cukier trzcinowy
  • 2 Szczypty Sól
  • 2 Łyżki Cynamon kora
  • 3 Łyżki Imbir suszony
  • 2 Łyżki Cebula lub czosnek (suszone)
  • 2 Szczypty Pieprz

Sos rozmarynowy

  • 1 Opakowanie Demi glace
  • 200 ml Czerwone wino
  • Drobno posiekany świeży rozmaryn
  • 2 Łyżki Mississippi Sauce

Parzona czerwona cebula

  • 3 Czerwona Cebula
  • 3 Łyżki Ocet
  • ½ Szklanki Wody
  • 2 Łyżki Cukier
  • 2 Szczypty Sól
  • 1 Łyżeczka Kolendra w ziarnie
  • 1 Łyżka Miód
  • 2 Szczypty Pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Na początek przygotowujemy suchą marynatę do naszych żeberek. Wszystkie jej składniki łączymy razem dobrze mieszając w misce lub w moździerzu. Nacieramy dokładnie żebra wołowe suchym rapem. Marynata bez problemu powinna się przyklejać do mięsa natomiast warto ją dodatkowo wgniatać w jego powierzchnię żeby wniknęła jak najgłębiej i najlepiej przylegała podczas pieczenia. Suchy rap to marynata, która od razu sama się wchłonie (nie potrzeba wielu godzin marynowania). Jest to jej wielka zaleta.
  • Następnie zawijamy żebra bardzo szczelnie. Używamy do tego folii aluminiowej w konkretnej ilości. Dobrze przed zawinięciem w folię najpierw zawinąć nasze żebra w pergamin do pieczenia. Należy pamiętać, aby zawsze przygotowywać kością do dołu. Zawijając należy odgiąć końcówki folii i pergaminu z obu stron do góry, jak cukierka. Należy też uważać żeby nie przedziurawić folii. Chodzi o to, aby podczas przygotowania nie uciekły nam cenne soki. Tak przygotowane mięso pieczemy przez 4,5 godziny w 130oC w piekarniku.
    zawijanie żeber
  • W między czasie przygotowujemy sos rozmarynowy, który będzie znakomitym dodatkiem do żeber. Bierzemy demi glace (najlepiej przygotować samemu ale można też kupić gotowy), czerwone wino, rozmaryn i szalotkę. Kroimy szalotkę i rozmaryn. Mieszając na wolnym ogniu do garnuszka dodajemy powoli wszystkie składniki, nie doprowadzając do wrzenia.
  • Upieczone żebra wołowe muszą odchodzić od kości. To oznacza że są idealnie przygotowane. Odpakowujemy je z folii. Smarujemy przygotowanym sosem i zapiekamy w piekarniku w bardzo wysokiej temperaturze przez chwilę lub kładziemy na moment pod salamandrą żeby tylko lekko ściął się sos.
    smarowanie żeber sosem
  • Smarujemy jeszcze sosem powierzchnię żebra i oprószamy je świeżo pokrojoną szalotką. Resztę sosu wlewamy do sosjerki.
    gotowe żebra wołowe
  • Jako dodatek polecamy przygotowanie parzonej cebuli. Marynatę robimy w garnuszku z octu, wody, cukru, soli, kolendry w ziarnie. Do mocno gorącej marynaty wsypujemy piórka cebuli. Trwa to około 10 minut. Po wystudzeniu przelewamy na sitko, dodajemy miód i pieprz i gotowe.
    Wszystkie dodatki, oraz żebra wołowe układamy na tacy i cieszymy się smakiem.
    żebra wołowe

Video

Słowo kluczowe BBQ, Do pieczenia, Na grilla, Pieczeń, Wołowina, Żebra wołowe