Go Back
mostek pokrojony na talerzu

Mostek wołowy w stylu Texas BBQ

Pokaż mi prawdziwego Amerykanina, który nie kocha grillowania i bbq. To tam narodził się przepis na mostek wołowy przygotowywany metodą BBQ i podbił świat. A Texas z pewnością można określić kolebką dla powstania tego dania. Sprawdź czy uda ci się odtworzyć klimat pionierskiej ameryki z tego przepisu.
Czas gotowania 4 hrs
Typ dania Danie Główne
Typ kuchni Amerykańska
Porcja dla 8 people
Kalorii 390 kcal

Użyty sprzęt

  • Ostry nóż
  • Widelec do mięsa
  • Deska do krojenia
  • Garnek żeliwny z pokrywką
  • Moździerz kuchenny

Składniki
  

  • 1 cały mostek wołowy (około 1.4 kg)
  • ¾ szklanki sosu BBQ (stems removed)
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

Marynata

  • 2 łyżki chili
  • 1 łyżki brązowego cukru
  • 1-1½ łyżeczki czosnku w proszku

Sposób przygotowania
 

  • Wyjęty z opakowania vacuum mostek wołowy z wołowiny Black Angus USA połóż na desce do krojenia i zacznij przygotowywać marynatę. W moździerzu lub małym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy chili, czosnek w proszku oraz brązowy cukier.
    surowy mostek wołowy na desce
  • Następnie tak przygotowaną suchą marynatą natrzyj równomiernie mostek z każdej strony. Umieść mostek w żeliwnym naczyniu. W małej miseczce wymieszaj wino i sos barbecue do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.
  • Tak przygotowanym sosem zalej mostek w naczyniu żeliwnym. Doprowadź sos do zagotowania, a następnie zredukuj temperaturę. Przykryj szczelnie garnek i gotuj od 2 do 3 godzin lub tak długo aż mostek będzie na tyle kruchy, że będzie łatwo nakłóć go widelcem do mięsa. Wyjmij mięso z garnka, odłóż je na talerzu i przykryj np. folią aluminiową, aby utrzymać je w cieple. Pozostały w garnku sos doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz grzanie do średniego i gotuj sos bez przykrycia przez ok. 8-10min. mieszając od czasu do czasu aż zredukujesz go do ok. 240 ml.
    mostek wołowy w garnku żeliwnym
  • W razie potrzeby wykrój nadmiarowy tłuszcz z mostka wołowego. Pokrój go po przekątnej w poprzek włókien na cienkie plasterki.
    krojenie mostka wołowego
  • Podawaj mięso z przygotowanym sosem i sałatką ze świeżych warzyw.
    mostek wyserwowany i pokrojony na talerzu

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: unikaj podnoszenia pokrywki podczas gotowania. Spowoduje to utratę ciepła i odparowanie wody co może wydłużyć czas przygotowania. 
Słowo kluczowe BBQ, Texas, USA, Wołowina